čtvrtek 13. ledna 2011

George Gershwin a zajímavé i nezajímavé knižní publikace

George Gershwin a literatura! Věčné téma. Nelze snad ani spočítat, kolik knih a publikací bylo o tomto muži napsáno. Dnes bych se ráda zastavila u několika kvalitních i méně kvalitních knih. Domnívám se, že zvolit to správné dílo, je velice důležité. Stává se totiž, že při špatném výběru se čtenář leckdy nedozví základní a důležité informace.  

Kterou knihou začít? Existuje několik velice poučných a ne zbytečně rozsáhlých knih, které bych vřele doporučila čtenářům, kteří s Gershwinem začínají. GERSHWIN IN HIS TIME  je publikace z velkým množstvím fotodokumentace a základními informacemi o skladateli . Předmluvu ke knize napsal Marvin Hamlisch, který je uznávaným skladatelem a klavíristou. Dílo je běžně k dostání na zahraničních internetových obchodech. Ideální pro začátečníky. 


Edward Jablonski je autorem dvou hodnotných knih. Nepsal pouze o Gershwinovi, napsal též biografie o  Haroldu Arlenovi, Irvingu Berlinovi a dalších. Dvě zmíněné knihy THE GERSHWIN YEARS a GERSHWIN (viz fotografie) patří k jeho nejvýznamnějším i co se knižní kritiky a informovanosti týče. Autor sám si klade otázky a odpovídá na ně. Je skutečným znalcem Gershwina, jeho života a tvorby. 





Bohužel existují také knihy, které nemohu doporučit vůbec nikomu. Jednou z těchto nevydařených děl je z dílny Charlese Schwarze GERSHWIN HIS LIFE & MUSIC. Sám autor se zaobírá nepodstatnými částmi života George Gershwina. Nepřesná data,  nesmyslná nařčení a především podprůměrné srovnání s ostatními skladateli je největším kámenem úrazu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat