pátek 13. dubna 2012

Filmotéka hudebních osobností: The Glenn Miller Story

Orchestr Glenna Millera patřil v 30. a především 40. letech 20. století k tomu nejlepšímu, co americká populární hudba nabízela. První díl  našeho nového seriálu Filmotéka hudebních osobností je věnován snímku z roku 1954, který vypráví příběh o jednom z nejtalentovanějších kapelníků 20. století.


Titulní roli kapelníka Glenna Millera si zahrál americký herec James Stewart, který patřil v té době již k jednomu z nejuznávanějším hercům Hollywoodu. Celý film začíná na sklonku 20. let, kdy je mladý Glenn pohlcen hudbou černošských jazzových kapel. 

 Moonlight Serenade z filmu The Glenn Miller Story

V roce 1930 dostane skvělou příležitost zahrát si v orchestru při uvedení muzikálu bratří Gershwinových s názvem Girl Crazy. V této době dává dohromady také svůj orchestr, pro který se snaží nalézt ten správný zvuk, správná aranžmá. To se mu zanedlouho podaří a jeho kapela se stává jednou z nejvyhledávanějších v USA.

S příchodem 2. světové války se život Millera zcela změní. S orchestrem odlétá do Evropy, kde hraje pro radost a povzbuzení vojáků, kteří bojují na frontě za svobodu. Ve skutečnosti se velké množství  rozhlasové přenosů zachovalo a nahrávky byly později vydány v rámci projektu V-disc (viz článek z nedávné minulosti).

Chattanooga Choo Choo v podání Frances Langford 
a filmového orchestru Glenna Millera

Nešťastný den hudební historie připadá na 15. prosince 1944. V tento den beze stopy zmizelo letadlo, ve kterém letěl Glenn Miller z Londýna do Paříže. Dodnes se vedou spory o tom, co se vlastně stalo a kam přesně trosky letadla spadly.

Glenn Miller (James Stewart) s manželkou Helen (June Allyson)

Samotný snímek zaznamenal v roce uvedení obrovský úspěch. A to nejen u diváků. Film byl nominován na několik cen Akademií filmového umění a věd. Ve filmu zaznělo hned z originálních nahrávek.

Ve filmu si zahrálo také několik přátel Glenna Millera z doby minulé včetně bubeníka Gena Krupy, trumpetisty a zpěváka Louise Armstronga či zpěvačky Frances Langford a další.

 Glenn Miller a jeho orchestr

Žádné komentáře:

Okomentovat