pátek 9. září 2011

Swing Time

Není asi nutné představovat do detailů dvojici Fred Astaire & Ginger Rogers. V 30. a 40. letech společně natočili 10 celovečerních filmů, ve kterých tančili, zpívali a bavili diváky. Patřili ve své době k takzvané "hollywoodské smetánce".


Filmový snímek (a troufám si řici, že jeden z jejich nejlepších) s názvem Swing Time, byl natočen v roce 1936. V Čechách byl tento film uváděn pod názvem Svět valčíků. Dnes si jej připomínáme především kvůli skladateli filmových písní, kterým je Jerome Kern. Texty napsala Dorothy Fields.

Nejeden filmový kritik tvrdí, že právě v tomto snímku předvedl Astaire své nejlepší a nejkomplikovanější taneční kreace a čísla. Každé písni, její melodii a především  rytmu věnoval Astaire s choreografem Hermesem Panem velké množství času. Taneční bravuru předvedl v písni Never Gonna Dance.
Vedle tanečních a svižných kouskou zazněla ve filmu i balada The Way You Look Tonight, která se stala vůbec nejúspěšnější písní ze zpěvníku Freda Astaira ve Spojených státech. Skladba získala Oscara za nejlepší filmovou píseň roku 1936.

Melodie, které zazněly ve filmu Swing Time:

Pick Yourself Up – píseň v rytmu polky je ve filmu nejprve zazpívána a poté se na část melodie také tančí.

The Way You Look Tonight – píseň v rytmu foxtrotu zpívá Astaire, který sedí u piána a pozoruje svou partnerku, která si umývá vlasy a poslouchá  pozorně text písně. Píseň se později objevila také v jiných filmech. Například ve snímcích Chinatown (1977) a My Best Friend’s Wedding (1997).

A Fine Romance - Fred Astaire a Ginger Rogers 

A Fine Romance 
Walz in Swing Time
Bojangles of Harlem
Never Gonna Dance

Jerome Kern napsal filmovou hudbu pro tři snímky, ve kterých si zahrál, zatančil a zazpíval Fred Astaire. Své nejlepší filmové písně napsal právě a jen pro něj.

Walz in Swing Time 

Swing Time (1936)
Režie: George Stevens
Producent: Pandro S. Berman
Filmová předloha: Howard Lindsay, Allan Scott
Původní předloha: “Portrait of John Garnett” autora Erwina S. Gelsey
Hlavní role: Fred Astaire, Ginger Rogers 
Autor hudby: Jerome Kern
Autorka textu: Dorothy Fields
Distributor: RKO Radio Pictures 
Datum premiéry: 27. sprna 1936


Žádné komentáře:

Okomentovat