středa 9. března 2011

SKYLARK

Jeden z nejlepších textů své kariéry napsal Johnny Mercer na melodii Hoagy Carmichaela. Jak ale došlo ke spojení melodie a textu této písně? O tom prozradíme více v dnešním příspěvku...



V roce 1941 došlo ke spojení Carmichaelovi melodie a Mercerova textu zcela náhodou.. I přesto, že se před vznikem písně SKYLARK oba autoři dobře znali (v roce 1933 společně napsali například píseň Lazy Bones), nic nenasvědčovalo tomu, že finální skladba bude mít takovou podobu, jakou známe dnes.  

Hoagy Carmichael původně napsal hudební kompozici jako jednu z melodií pro muzikál o svém příteli Bixi Beiderbeckeovi, který se měl jmenovat Young Man With A Horn. Sám autor se nechal inspirovat trumpetovými sóly svého přítele Bixe. První a “cvičný” název melodie zněl “Bix Lix” (Bix Licks). Muzikálový projekt ale bohužel nikdy nespatřil světlo světa. Carmichael z části přepracoval své dílo a zaslal jej svému příteli Mercerovi. Ten se o několik měsíců později ozval s již finální verzí textu. V té době již Carmichael téměř na celou záležitost zapomněl..

Píseň patřila od nepaměti k oblíbeným nejen mezi jazzovými instrumentalisty. Mnoho zpěváků i zpěvaček ji zařadilo do svého repertoáru. Někteří skladbu též natočili. Jmenujme si několik nahrávek, které stojí za poslech:

V roce 1941 natočila SKYLARK Anita O’Day, a to ve společnosti prvotřídních muzikantů jako byl Gene Krupa a Roy Eldridge (album Uptown). Sám Carmichael si zahrál a zazpíval píseň v roce 1956 na albu Hoagy Sings Carmichael. Jednu z nejkrásnějších verzí má na kontě Carmen McRae, nahrávka pochází z roku 1958 (album Birds Of A Feather).

Skylark v podání Carmen McRae

Ani Tony Bennett nenechal nic náhodě. Píseň svým nenapodobitelných způsobem natočil v roce 1959. Jeho verze byla oficiálně vydána až v roce 1991, kdy byla zařazena na 4CD komplet s názvem Forty Years: The Artistry Of Tony Bennett, který byl v době vydání jakýmsi průřezem čtyř dekád Bennettovi kariéry.

Ráda bych též zmínila dvě verze písně, které vznikly nedávno. První je nahrávka Nneenny Freelon z roku 1992 (album Nnenna Freelon). Druhá je ze zpěvníku Cheryl Bentyne, která vyšla v roce 2005 na albu Let Me Off Town.

Skladbu SKYLARK jsme mohli také slyšet v několika filmech. V roce 1988 to byl snímek Torch Song Trilogy. Dalším filmem, kde píseň zazněla, byl v roce 1997 film Midnight In The Garden Of Good And Evil. Film se odehrává ve městě Savannah (rodné město Mercera), kde dojde k záhadné vraždě. Film je jakousi poctou umělci (i přesto, že se postava Johnnyho Mercera ve filmu nevyskytuje), který je dodnes považován za nejslavnějšího a nejváženějšího rodáka. 



Skylark - Helen Forrest a orchestr Harryho Jamese

Žádné komentáře:

Okomentovat