středa 20. dubna 2011

High Spirit


Většina filmových a muzikálových počinů Hugh Martina dnes asi leží v zaprášených archivech, kde si not a originálních aranžmá nikdo nevšimne. To ovšem neznamená, že by jeho hudební tvorba nebyla kvalitní a nemelodická. Právě naopak. Dnes bych se ráda zastavila u divadelního muzikálů HIGH SPIRIT, který sice nepatří k nejznámějším, ale zato je jedním z nejpozoruhodnějších hudebních děl skladatele...

Pod muzikálovou předlohou, hudbou a texty k HIGH SPIRIT jsou podepsáni Hugh Martin a Timothy Gray, který již dříve s Martinem spolupracoval na muzikálech Make a Wish či Love From Judy. Hudební dílo vychází z originální předlohy divadelní hry  Noëla Cowarda Blithe Spirit, který byla uvedena v roce 1941 na londýnském Westendu. V hlavní roli se představil tehdy mladičký Rex Harrison. 

Původní divadelní hra i muzikál pojednávají o zapeklitých problémech mladého Charlese, který se po smrti své první ženy Elviry znovu ožení. Duch jeho první manželky se nemůže smířit s tím, že si Charles našel novou družku. Pravidelně tedy přichází do jejich domu a dává všem najevo, že ona je stále přítomna...

program neboli "playbill" z muzikálu High Spirit (1964)

Muzikál HIGH SPIRIT měl premiéru 7. dubna 1964 v Alvin Theatre na Broadway, kde bylo odehráno slušných 375 repríz. V hlavních rolích se představil Edward Woodward jako Charles, Tammy Grimes jako jeho první žena Elvira, Louise Troy jako Charlesova druhá žena Ruth a legenda britské divadelní scény Beatrice Lillie jako Madame Arcati.

You Better Love Me - Tammy Grimes (broadwayská nahrávka 1964)

Sám autor divadelní předlohy režíroval pozdější londýnskou produkci muzikálu, které se dočkali diváci v Savoy Theatre v listopadu 1964. Odehráno bylo 93 představení. 

V roce 1964 byla natočena jak broadwayská nahrávka muzikálu, tak také londýnská verze. Obě dvě se dají ještě dnes sehnat na CD. Domnívám se, že by reedice a remastrování obou nahrávek nebyly vůbec od věci. 


Sám Coward nazpíval čtyři písně z muzikálu a to konkrétně Something Tells Me, If I Gave You, Forever and a Day a Home Sweet Heaven. Jedno z posledních uvedení má na svědomí 42nd Street Moon - divadelní společnost v San Franciscu, která uvedla muzikál v koncertní verzi v roce 2009. 



  1. Overture
  2. Was She Prettier Than I?
  3. The Bicycle Song
  4. You'd Better Love Me
  5. Where Is The Man I Married?
  6. Go Into Your Trance
  7. Forever And A Day
  8. Something Tells Me
  9. I Know Your Heart
  10. Faster Than Sound
  11. If I Ave You
  12. Talking to You
  13. Home Sweet Heaven
  14. Something Is Coming To Tea
  15. What In The World Did You Want?
  16. Something Tells Me (Reprise)

Žádné komentáře:

Okomentovat