čtvrtek 27. ledna 2011

LOVE IS HERE TO STAY

LOVE IS HERE TO STAY patří dnes k nesmrtelným písním. Přežila několik vzestupů i pádu. V podání Kennyho Bakera byla poprvé uvedena v roce 1938 ve filmu The Goldwyn Follies. 

Bohužel se opět potvrdilo to pravidlo, že neúspěšný film nezachrání ani dobré písně... Skladba na plátně dostala minimum prostoru; byla použita spíše jako podkres k dialogu ve filmu. I přesto, že ve filmu píseň zanikla, byla ve stejném roce několikrát natočena. Úspěch zaznamenal Larry Clinton and jeho orchestr (s vokálem Bea Wainové). Další kvalitní nahrávku má na kontě Red Norvo se svým orchestrem (zpěv Mildred Bailey).


LOVE IS HERE TO STAY byla pouhým popěvkem. Melodií, které si posluchači ani nevšímali. To se ovšem změnilo ve chvíli, kdy píseň v roce 1952 zazpíval Gene Kelly ve filmu An American In Paris (u nás známým pod názvem Američan v Paříži). Ve zmíněném filmovém muzikále zaznělo několik známých i neznámých písní Gershwina. 

Vedle LOVE IS HERE TO STAY můžeme ve filmu slyšet legendární standardy jako S’WonderfulI'll Build A Stairway To Paradise nebo Love Walked In. Film je geniálně zakončen velkolepou baletní scénou na Gershwinovu skladbu An American in Paris. Hollywood takto vzdal poctu geniálnímu skladateli, který po 15 letech od své smrti, byl populární více než kdykoliv předtím (mimo filmového DVD, které je běžně k dostání i v ČR, vyšel před několika lety také 2CD kompletní soundtrack, na kterém naleznete nejenom veškerou hudbu, která byla použita ve filmu, ale také bonusový materiál, který se do filmu nikdy nedostal).

Liza Minnelli - Here I'll Stay/Our Love Is Here To Stay

Připomeňme si tedy i některé známé a neznámé verze této písně...

V 50. letech natočili skladbu také dva legendární saxofonisté – v roce 1955 to byl Benny Carter, od dva roky později natočil společně s klavíristou Teddy Wilsonem melodii Lester Young. Skladba vyšla na albu Pres and Teddy u firmy Polygram Records.

Dalšími instrumentalisty, kteří věnovali kompozici svůj čas byl například Dexter Gordon, Bill Evans či Stan Getz.

Swingová verze Carmen McRae z roku 1955 patří k mým nejoblíbenějším, objevila se na albu Here to Stay. Na sklonku své kariéry natočila LOVE IS HERE TO STAY s Benem Websterem i Billy Holliday (album All Or Nothing At All pro Polygram Records vyšlo v roce 1956). V roce 1957 si píseň společně zazpívala i Ella Fitzgerald a Luis Armstrong. Další nezapomenutelnou verzi natočil také Nat King Cole.

V posledních letech byla pořízena celá řada pozoruhodných nahrávek. Michael Feinstein natočil píseň hned několikrát. Jedna z nejkrásnějších interpretací vůbec je živá nahrávka na albu Michael Feinstein Anthology.

LOVE IS HERE TO STAY zazněla v celé řadě filmů, připomeňme si ty nejznámější:

The Goldwyn Follies (1938, v podání Kennyho Bakera)
An American In Paris (1951, Gene Kelly)
Lady Sings the Blues (1972, Diana Ross)
New York, New York (1977, Liza Minnelli)
When Harry Met Sally (1989, Luis Armstrong, Ella Fitzgerald)

Love Is Here To Stay v podání Patti Austin Tria (2007)


Je historicky poslední dokončenou písní, kterou George Gershwin napsal. Zachovala se díky veliké náhodě. Sám Gershwin ji nikdy kompletně a uceleně nezaznamenal do not. Gershwinův dobrý přítel a pianista Oscar Levant si naštěstí dobře pamatoval melodii i harmonie písně, kterou před svou smrtí Gershwin často hrával. Po autorově smrti tak mohl přesně zaznamenat vše, co známe a obdivujeme dodnes.

Nedávno jsem četla článek, ve kterém mne zaujala jedna myšlenka. Článek o životě George Gershwina končil těmito vskutku pravdivými slovy …

AS LONG AS WE CARE, GERSHWIN IS HERE TO STAY…

Žádné komentáře:

Okomentovat