čtvrtek 17. března 2011

DAYS OF WINE AND ROSES

Johnny Mercer zaznamenal v 60. letech veliké úspěchy především v Hollywoodu. V roce 1961 získal Oscara za nejlepší filmovou píseň roku Moon River (hudbu složil Henry Mancini). O rok později si dvojice skladatelů svoje úspěchy zopakovala. Píseň DAYS OF WINE AND ROSES byla v roce 1962 oceněna jako nejlepší píseň roku. Dnes si o ní řekneme něco víc...




Oba autoři vždy tvrdili, že píseň napsali v krátkém čase a velice snadno. DAYS OF WINE AND ROSES zazněla poprvé v roce 1962 ve stejnojmenném filmu. Předlohou pro tento snímek byla divadelní hra Playhouse 90 od J.P. Millera. Celý příběh je postaven na vztahu dvou lidí - alkoholiků, které pomalu ale jistě jejich droga ničí. Film získal celkem pět oscarových nominací, včetně nominace pro nejlepšího herce v hlavní roli (Jack Lemmon) a nejlepší herečky v hlavní roli (Lee Remick). Oscara si odnesli nakonec jenom Mercer a Mancini za nejlepší filmovou píseň roku.


verze Andy Williamse (1963) 


Verze v podání Andy Williamse byla součástí sountracku k filmu. Za svou nahrávku získat zlatou desku Columbia Records. Williams si také odnesl cenu Grammy za nejlepší píseň roku 1962!

Nancy Wilson natočila s orchestrem Jimmyho Jonese DAYS OF WINE AND ROSES  v roce 1963 (album Hollywood: My Way). Ve stejném roce píseň natočila i Julie London (album The End Of The World).


Nancy Wilson (1963)


Sammy Davis, Jr. si zazpíval skladbu v roce 1964 na albu Sammy Davis Sings The Big Ones For Young Lovers. Frank Sinatra zařadil DAYS OF WINE AND ROSES do svého repertoáru v roce 1964 (album Sinatra Sings Days Of Wine And Roses, Moon River And Other Academy Award Winners). Nahrávka v podání Tony Bennetta a Billa Evanse pochází z roku 1975 (album Tony Bennett & Bill Evans Album).


Žádné komentáře:

Okomentovat