pátek 4. března 2011

Lee Lessack a hudební poslání - rozhovor s předním interpretem americké populární písně

Americký zpěvák Lee Lessack je jedním z předních interpretů jazzových a broadwayských melodií. V roce 1995 založil vlastní hudební vydavatelství LML Music, které propaguje kvalitní a talentované interprety, kteří se díky jeho firmě dostali do širokého podvědomí posluchačů. Lee Lessack natočil několik úspěšných alb, jedno z nich je také zpěvník písní Johnnyho Mercera.




Březnový měsíc je na portále Stardust Melodies věnován Johnny Mercerovi. Vy jste v roce 2001 natočil nádherné album s názvem Too Marvelous For Words: Songs of Johnny Mercer. Kdy jsem se poprvé s tvorbou tohoto textaře setkal? Proč právě Johnny Mercer?
Samozřejmě jsem vždycky věděl, že Mercer je autorem slavné Moon River. Více jsem o jeho kariéře a tvorbě ale nevěděl. To se změnilo v okamžiku, kdy jsem v roce 2000 navštívil jeden koncert v New Yorku. Zde jsem slyšel někoho, kdo zpíval píseň Out Of This World. Text písně mne uchvátil se vším všudy. Po dlouhou dobu jsem si melodii v duchu notoval. Až poté jsem zjistil, že autorem danné písně je Johnny Mercer. Tato událost mne donutila se Mercerovi a jeho dílu věnovat více a to do detailů. Od té doby jsem neutuchajícím příznivcem jeho tvorby a Mercera samotného.

Too Marvelous For Words: The Songs of Johnny Mercer
 

Během své kariéry jste měl možnost pracovat s legendárními hudebními skladateli a zpěváky. Který ze skladatelů je Vašim oblíbeným a proč?
Toto je skutečně těžká otázka. Nejsem si jist, jestli budu moci v tuto chvíli věrohodně odpovědět a sdělit Vám jméno toho jednoho oblíbeného. Pravdou je, že mne teď napadají dva a to konkrétně skladatel Stephen Schwartz a zpěvačka Ann Hampton Callaway.

 
V roce 1995 jste založil hudební vydavatelství LML Music, což je nezávislá firma, která podporuje talentované a mladé jazzové vokalisty. Mohl byste nám prosím říci více o Vaší společnosti a o umělcích, které jste tzv. "vzal pod svou ochranu"? 
Jen stěží mohu uvěřit, je to je již 16 let od doby, co LML Music vznikla. Mám veliké štěstí a jsem rád za to, že mohu pracovat se spoustou vynikajících a talentovaných umělců. LML Label vydala minulý rok například alba od Lucie Arnaz, Steva Rosse, Amandy McBroom, Nancy LaMott and Kathie Lee Gifford. (více informací o hudebním vydavatelství naleznete na http://lmlmusic.com/)
 



V roce 2005 vznikl zcela unikátní projekt s názvem In Good Company. Je to duetové album, na kterém zpíváte písně s některými s nejznámějších a nejuznávanějších zpěváků jazzové a kabaretní scény. Domníváte se, že je složité pracovat na jedné desce s tolika umělci? Musí to pro Vás být jistě velká radost, když Vás obklopuje tolik talentovaných lidí...
Byl to pro mne splněný sen! Skutečně láskyplný studiový projekt. Měl jsem unikátní možnost spolupracovat s mnohými starými a i "novými" přáteli. Album In Good Company považuji za svůj největší umělecký počin. Jsem na něj hrdý!


Jak je to s Vámi a živými koncerty? Máte ve svých koncertních programech nějakou oblíbenou skladbu?
Mám spoustu oblíbených písní, které zpívám na svých koncertech. Jsou to například "Bring Him Home" (z muzikálu Les Miserable), "I Have Dreamed" ( z muzikálů Carousel), "Reaching For The Moon," (ne příliš známá píseň Irvinga Berlina) a "Ten Minutes Ago" (z muzikálu Cinderella).


Kdo a co Vás inspiruje?
Skvělé texty, upřímný a srdečný hlas.


 
Co byste doporučil mladým umělcům, kteří začínají zpívat? Co by měli dělat a čeho by se měli naopak vyvarovat?  
Být vždy koncentrován a nezapomenout na poslání zpěváka jako takového. Zůstat v mysli otevřený všem možným metodám interpretace, které se naskytnou. Vždyť hlavním cílem není pouze a jenom úspěch!!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Our 3rd month is dedicated to Johnny Mercer. In 2001 you recorded a wonderful album called Too Marvelous for Words: Songs of Johnny Mercer. When were you first introduced to Mercer's work? Why Johnny Mercer?
Of course I always knew that Mercer penned "Moon River" but not much beyond that. In 2000 I was in NY and saw a concert where someone sang "Out of this World" and it just had a huge impact on me. The lyrics were so hauntingly beautiful that I couldn't get the tune out of my mind. I then discovered it was a Mercer tune and that started my love affair with this brilliant songwriter.


You've worked with other wonderful composers and fellow artists. Who is your favorite composer / composers you've worked with?
That is a really difficult question. I don't know that I could narrow it down to one, but I would say that the 2 that pop into my mind would be Stephen Schwartz and Ann Hampton Callaway.


In 1995 you founded LML Music Label - an independent label dedicated to distributing the finest in Cabaret, Jazz and Broadway vocals. Can you please tell us more about your project and some fine artists you've had under your wing. 
Hard to believe that it's been 16 years since LML Music was born. I've had the pleasure of working with so many brilliant artists. This past year we released albums for Lucie Arnaz, Steve Ross, Amanda McBroom, Nancy LaMott and Kathie Lee Gifford among others.


In 2005 you recorded In Good Company album. It is a duet album. On the album we can hear you and some of the finest musicians in bussiness. Do you feel it's difficult to work on one album with many artists? It must be so much fun to have all the talented people around...
It was truly a dream come true. A complete love-fest in the studio. To be artistically infused by such brilliant energy was beyond amazing for me. I got to work with many friends and many "new" friends which was great. "In Good Company" is most certainly the project I am most proud of in my career.


You and live performances... Do you have any favorite song / songs you perform in your shows?
I have many favorite songs that I get to perform in concert. A few that come to mind are "Bring Him Home," "I Have Dreamed," "Reaching For The Moon," (an obscure Irving Berlin tune), and "Ten Minutes Ago" (from Cinderella).


What and who inspire you?
Great lyrics and a heartfelt voice.

 
What would you recommend to young artist you are starting in business?  What should and shouldn't they do? 
Stay focused on your intention and remain open to all the various methods that will show up. There is more than one path to your goal.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat