čtvrtek 26. července 2012

Interpreti americké populární písně: Al Jolson - 1. část

Mnozí jej považují za největšího baviče 20. století. Svým způsobem jím vlastně byl. Al Jolson měl šmrnc, pohybové nadání. Dodnes je znám jako komik, dramatický herec a především jako zpěvák s nenapodobitelným hlasem kovového zabarvení. Na co sáhl, to se mu dařilo. Tvořil dějiny. Byl ale hlavně prvním americkým zpěvákem, kterého milovaly davy. A to až do jeho smrti v roce 1950...


Vlastním jménem Asa Yoelson se narodil 26. května 1896 v malé vesnici Srednik, která ležela na hranicích Ruska a Polska (dnešní území Litvy). Asa byl nejmladším ze čtyř dětí. Tatínek byl ortodoxní židovský rabín Moses Reuben Yoelson, který své děti vedl k ráznému a spořádanému životu. Každý den chodily na hodinu do školy a třikrát do synagogy. V roce 1890 odcestoval Moses na čtyři roky do Spojených státu, aby mohl vydělat potřebné peníze a přivést svou rodinu do země, která měla za několik málo let odkrýt talent a umění jeho syna Asy. V roce 1894 přivítal Moses celou rodinu v USA. Společně se usadili nedaleko Washingtonu DC. Zdravotní stav Naomi se díky namáhavé a zdlouhavé cestě z Evropy do Spojených států stále zhoršoval. Maminka zemřela necelý rok po příjezdu do USA. 

 

 Asa a jeho starší bratr Hirsch byli již od dětství nadšenými příznivci divadla. Spolu také poprvé vystoupili v krátké show The Hebrew and the Cadet, která byla celkem populární. V té době vystupovali již pod jmény Al a Harry Joelsonovi. Zlom přišel ve chvíli, kdy se bratři spojili s tehdejším oblíbeným zpěvákem Joe Palmerem v show Jolson, Palmer, Jolson. Jejich společnému číslu ale něco chybělo. A to něco byla černě namalovaná tvář, se kterou se Al Jolson poprvé představil na jevišti brooklynského divadla Keeney. Diváci si jeho číslo a černou tvář okamžitě zamilovali (...v 19. století a částečně i na začátku 20. století jezdili američtí baviči po celé zemi a předváděli svá minstrel show neboli vystoupení složená z humorných scének, tanečních a hudebních čísel; na začátku 20. století takto vystupovala řada bělošských umělců, kteří si malovali obličej načerno - jedním z těch nejúspěšnějších byl také Al Jolson...) 

 That Haunting Melody - historicky první 
audio nahrávka z roku 1911

Psal se rok 1904 a z Asy Yoelsona, syna ruského rabína, se stal Al Jolson, zpěvák s namalovanou černou tváří, kterého měla poznat celá Amerika, celý svět pod přezdívkou "The World's Greatest Entertainer" neboli největší světový bavič.

Slavný příběh Al Jolsona, který dnes známe, začíná vlastně až období spolupráce s mužem jménem Lew Dockstader, který angažoval Jolsona do svého úspěšného kabaretu Minstrels. Al slavil obrovské úspěchy, stal se hlavní hvězdou celého seskupení. Dockstader měl samozřejmě pro svou hvězdu velké plány. Pro Ala angažoval jen ty nejlepší muzikanty, kteří jej doprovázeli při každém vystoupení. V roce 1911 se stal umělecký tým Minstrels součástí divadelního společnosti bratrů Schubertových. Z Jolsona byla přes noc broadwayská hvězda. Po boku tehdejších divadelních legend si zahrál v populárních hudebních komediích jako byly Vera Violetta či The Maid of the Mountains. Netrvalo dlouho a ozvala se také gramofonová firma Victor Talking Machine Co., která měla velký zájem natočil první z Jolsonových písní na gramodesky. Historicky první dvě nahrávky natočil Al 22. prosince 1911, Jednou z nich byla píseň "The Haunting Melody", kterou pro Ala napsal divadelní kolega George M. Cohen.


noty k písním z dvou hudebních komedií z roku 1913 a 1914


V roce 1913 se Al objevil v show Honeymoon Express, o rok později v divácky oblíbené komedii Dancing Around. V newyorském divadle Wintergarden měl v roce 1916 premiéru Robinson Crusoe, v roce 1918 slavný Sinbad. Do muzikálu Sinbad byla později přidána ještě jedna skladba, kterou byl první hit mladičkého skladatele jménem George Gershwin, který ji napsal společně s textařem Irvingem Ceasarem. Tou byla dnes již legendární píseň "Swaneey".


Na 59. ulici bylo v roce 1921 otevřeno divadlo nesoucí Jolsonovo jméno. A to byla veliká pocta. V této době byl Al newyorským "bohem". Komedie o dvou jednáních s názvem Bombo byla první show, která byla uvedena v novém divadle. Při této příležitosti si Al poprvé zazpíval jeden ze svých největších hitů April Showers.

Jolson se nikdy nesoustředil na velké scény, kde by zpíval a vystupoval pouze pro majetné lidi. Byl umělcem, který chtěl zpívat pro všechny. A to také dělal. Rozjel se to menších měst, kde zpíval oblíbené písně tisícům lidí. A ti jej milovali...

April Showers - novější verze písně, kterou natočil Jolson ve 30. letech

Žádné komentáře:

Okomentovat