pondělí 16. července 2012

Interpreti americké populární písně: Celeste Holm

Celeste Holm. Dáma s velkým D, zpěvačka, komediální i dramatická herečka. V tomto týdnu nás opustila ve věku 95 let. Celý život se snažila bavit své diváky, dělat jim pouze radost. A že se jí to opravdu dařilo. Poctu této umělkyni, se kterou jsem měla tu čest se osobně potkat před lety v Londýně, vzdáváme také na Stardust Melodies...




Celeste Holm se narodila 29. dubna 1917 v New York City ve státě New York. Maminka Jean Parke byla malířkou portétů a spisovatelkou. Tatínek byl norský obchodník, který pracoval pro firmu Lloyd’d London. A v rámci neustálého cestování celé rodiny se malá Celeste dostala do různých koutů Evropy, navštěvovala školy v Holandsku, Francii a samozřejmě také v rodných Spojených státech.

Své vysokoškolské vzdělání dovršila v Chicagu, kde se pomalu ale jiště zapojovala do kulturního dění. To vše bylo ale ještě předtím, než se na sklonku 30. let stala divadelní herečkou…


Celeste a Bette Davis ve snímku All About Eve

Jedno z prvních profesionálních angažmá byla pro Celeste produkce Shakespearova Hamleta, kde si zahrála po boku tehdy ještě mladičkého Leslieho Howarda. Velký úspěch sklidila jako Mary L. v komedii The Time of Your Life, kde poprvé spolupracovala s divadelním nováčkem Genem Kellym. Nejdůležitější a dodnes neznámější muzikálovou rolí v kariéře byla jednoznačně upovídaná, naivní a přesto milá Ado Annie v originální broadwayské produkci muzikálu Rodgerse a Hammersteina II. Oklahoma!, který měl premiéru v roce 1943.

Po veleúspěšném uvedení zmíněného muzikálu se objevila Celeste v méně známé show s názvem Bloomer Girl. Nedlouho poté, konkrétně v roce 1946, podepsala smlouvu s hollywoodskou filmovou společností 20th Century Fox. V té době začala hvězdná léta Celeste Holm. O rok později si odnesla Oscara a Zlatý Globus za nejlepší herečku ve vedlejší roli ve snímku Gentleman’s Agreement. Podle mého názoru nejlepší výkon předvedla v dodnes legendárním filmu All About Eve, kde se představila po boku Anne Baxter a především legendární Bette Davis. Po plejádě filmových hitů se Celeste rozhodla vybírat si role na plátně spíše sporadicky. Za zmínku stojí film The Tender Trap z roku 1955, ve kterém si zahrála po boku Franka Sinatry. O rok později se objevila v komedii High Society, pro kterou napsal hudební čísla Cole Porter. Vedle Sinatry a Binga Crosbyho si ve filmu zahrál také Louis Armstrong (film byl vlastně "oprášeným remakem" snímku The Philadephia Story z roku 1940).


Celeste Holm a Frank Sinatra - duet z filmu High Society 


Celeste Holm se v pozdějších letech zabydlela více v divadelním a především televizním světě. Ráda bych zmínila úspěšný televizní seriál Honestly, Celeste! (1954).  Pravidelně se objevovala v pořadech jako byly The Pat Boone Chevy Showroom (1959), Nancy (1970–1971) nebo veleúspěšný seriál Colombo (1976), který znají velice dobře i čeští diváci. Posledním televizním seriálem byl pro Celeste populární Promised Land (1996–1999).

Z divadelních a nejen muzikálových produkcí bychom neměli zapomenout na tetičku Mame z roku 1966,  The Grass Harp z roku 1971 a také broadwayský hit I Hate Hamlet z roku 1991.




V posledních letech bylo Celeste Holm uděleno nejedno ocenění za celožitovní přínos divadlu a filmu. Holm byla pětkrát vdána, její poslední manžel je o 46 mladší než ona. Přežil jí společně s jejími třemi syny.

Celeste Holm zemřela 15. července 2012 v New Yorku ve svém domě. Zanechala za sebou mnoho krásného, ať to byly její filmové či divadelní role, písně či vtipné historky, které tak ráda vyprávěla. Sama jsem jich osobně také několik slyšela. Konkrétně před deseti lety, kdy jsem měla velké štěstí se s touto překrásnou, milou, skromnou a přesto noblesní dámou setkat v rámci její návštěvy filmového festivalu muzikálů v londýnském National Film Theatre. A na taková setkání se nezapomíná... 

Celeste Holm (1917 - 2012)

Žádné komentáře:

Okomentovat