úterý 20. září 2011

Music In The Air

Další z úspěšných show dvojice Kern a Hammerstein II. se jmenuje MUSIC IN THE AIR. Jako většina hudebních muzikálů té doby (domnívám se, že bychom v tomto případě mohli říci o "operetomuzikálů" – většina hudebních čísel byla psána pro velké a větší hlasy; tehdy zcela běžné)  je i toto divadelní dílo napůl zapomenuto. Dnes si jej připomeneme...



Po celosvětovém úspěchu muzikálu Show Boat, který byl uveden v roce 1927, se sešel Kern a Hammerstein II. k další spolupráci. V roce 1932 měl premiéru jejich další muzikál, tentokrát s názvem MUSIC IN THE AIR.


The Song Is You ve verzi legendární Doris Day (1966)

Příběh muzikálu se odehrává v Bavorsku během 30. let 20. století, kde společně se svou dcerou Sieglinde žije učitel hudby Walther Lessing. Sieglinde má svého milého, tím je Karl Reder, který je učitelem na zdejší škole. Dva mladí lidé se vydají společně do Mnichova, kde se snaží nabídnout místnímu hudebnímu vydavatelství píseň, kterou napsal Walther společně s Karlem. Karl se začně podezřele zajímat o zdejší operetní zpěvačku Friedu. Sieglinde se zalíbí operetnímu textaři Bruno Mahlerovi. Celý příběh se zamotá ještě více ve chvíli, kdy se oba žárlivé páry téměr rozejdou. Nakonec vše dobře dopadne, Karl a Sieglinde se vrací zpět na venkov. Frieda a Karl úspěšně uvedou novou operetu, která má obrovský úspěch....

Premiérové představení v NYC, konktrétně v Alvin Theatre, se uskutečnilo 8. listopadu 1932. Odehráno bylo slušných 342 repríz. V hlavních rolích se představili Natalie Hall jako Frieda, Tullio Carminati jako Bruno, Katherine Carrington jako Sieglinde, Al Shean jako Walther a Walther Slezak jako Karl.
Rok po americké premiéře doputovala show také do Londýna. Zde měla svou premiéru 19. května 1933. Odehráno bylo 199 představení.

Gloria Swanson a Douglass Montgomery - foto z filmové verze Music In The Air 

Filmová verze vznikla záhy v roce 1934. Jedná se doposud o jediné filmové zpracování muzikálu. Ve snímku můžeme vidět Glorii Swanson, Johna Bolese, Douglasse Montgomeryho, June Lang a také Al Sheana, který si zahrál též v originální brodwayské produkci.

Američtí diváci se dočkali několika znovuuvedení, v roce 1951 byla show MUSIC IN THE AIR opět uvedena v Ziegfeld Theatre. Režíroval ji sám autor textů Hammerstein II.

I’ve Told Ev’ry Little Star v podání americké pěvkyně Mary Ellis (1933)

Hudební dílo MUSIC IN THE AIR zůstavá v podvědomí diváků hlavně kvůli dvou písním, které poprvé  zazněly právě v této show. Je to především skladba The Song Is You, která dnes patří k jasné klasice americké populární písně. Další, možná méně známou skladbou, je I’ve Told Ev’ry Little Star.

Skladby a hudební čísla, která jsou součástí muzikálu MUSIC IN THE AIR:



Melodies of May
I’ve Told Ev’ry Little Star
Prayer
There’s A Hill Beyond A Hill
I’m Coming Home
And Love Was Born
I’m Alone
I Am So Eager
Fineletta
One More Dance
Night Flies By
I’ve Told Every Little Star
When The Spring Is In The Air
In Egern On The Tegern See
The Song Is You
We Belong Together

Poslední verze díla byla uvedena celkem nedávno. V roce 2009 ji uvedlo New York City Center (jak je již čtenárům našeho portálu známo, NYCC uvádí koncertní provedení klasických muzikálů, které většinou následně vychází na CD nosičích). 


fotografie z NYCC produkce (2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat