úterý 4. června 2013

Peggy King: "Ráda vzpomínám na vystupování s jazzovými orchestry, byla to pro mne velká škola."

Peggy King je jednou z posledních stále aktivních osobností americké populární hudby 50. a 60. let. Dnes žije s rodinou ve Filadelfii, má svůj vlastní pravidelný pořad na internetovém rádiu WYYR.com YesterYear Radio a občas vystupuje na různých kulturních akcích. Peggy je úžasná dáma, která má mnoho energie, znalostí a pokory k období, ve kterém byla populární v rozhlase, televizi a filmu. Stardust Melodies poskytla exkluzivní rozhovor...




Jako jedna z populárních zpěvaček jste v 50. letech vystupovala se skvělými jazzovými a swingovými orchestry; navštívila jste krásná místa a interpretovala písně pro mnoho lidí. Začala jste s kapelou Charlieho Spivaka a poté spolupracovala s dalšími skvělými americkými orchestry. Jak vzpomínáte na toto období?
Ráda vzpomínám na spolupráci s jazzovými orchestry, byla to pro mne velká škola. Vždycky jsem znala a zpívala spoustu písní. Vystupováním s orchestry jsem ale získala mnohem více. Poté, co jsem začala pracovat s kapelou Charlieho Spivaka, jsem působila v prvotřídní a podle mého názoru nejlepší kapele v USA. To byl orchestr Ralpha Flanagana, díky kterému jsem dostala velkou příležitost v hudební branži. Ralph měl svou pravidelnou rozhlasovou show a hrál v nejlepších podnicích po celé zemi.


V mnoha televizních pořadech jste měla na sobě překrásné šaty a šperky. Tehdy to byla úžasná a elegantní doba. Měla jste nějakého oblíbeného návrháře, jehož šaty jste s ráda nosila?
Mou oblíbenou návrhářkou byla v té době Ceil Chapman.



Mnoho lidí si stále pamatuje na Vaše hudební čísla z pravidelného televizního pořadu George Gobela. Jistě jste se setkala se spoustou skvělých umělců a talentovaných kolegů.
Televizní pořad George Gobela byl nejsledovanější show v zemi. Já jsem v té době patřila k neoblíbenějším zpěvačkám v USA. Získala jsem také nominaci na cenu Emmy, podepsala jsem smlouvu s Mitchem Millerem. Jerry Vale a já jsme natočili album s názvem Boy Meets Girl, které se stalo nejprodávanějším v USA. To bylo krásné období.



That's All I Want from You - ukázka z jednoho 
z populárních televizních pořadů  (1955)


V 50. letech Vás mnozí srovnávali s Judy Garland. Osobně se domnívám, že jste měly každá svůj vlastní styl. Jak jste vnímala toto řekla bych až trošku zmedializované hodnocení? Setkala jste se někdy s Judy Garland? 
S Judy jsem se potkala pouze jednou a obě dvě jsme tehdy uznaly, že jsme naprosto odlišné. To je asi tak to jediné, co k tomu mohu řici...


Na trhu je několik CD nosičů s Vašimi nahrávkami z druhé poloviny 50. let. Trošku mne ale mrzí, že dosud nebyly vydány Vaše starší nahrávky. Je nějaká šance, že by tyto skladby vyšly digitálně?

To by bylo opravdu skvělé. Já zatím nevím, jestli k něčemu takovému dojde. Ale určitě sledujte nově vydané nosiče, třeba se něčeho dočkáme...

 
Když už je řeč o Vašich nahrávkách, tak mám osobně moc ráda televizní soundtrack muzikálu Hugh Martina Hans Brinker and the Silver Skates, na které zpíváte několik písní. Hugh Martin je jedním z našich oblíbených autorů a mne by zajímalo, jak se Vám s ním spolupracovalo...
Hugh Martin byl fantastický skladatel a já jsem měla to štěstí, že jsem se s ním osobně znala mnoho let. Hugh a jeho sestra Elly, která na tomto albu také zpívá, byli jedni z mých nejbližších přátel. Hugh mi byl až do posledních chvil svého života velice blízký. (Hugh Martin zemřel 11. března 2011)





Jedno z mých oblíbených jazzových alb je Vaše nahrávka s názvem The Navy Swings, kterou jste natočila s André Previnem a jeho triem. Nedávno vyšla kompletně také na CD nosiči...
André a já se známe již mnoho let. Ještě z období, kdy jsme oba pracovali pro filmové studio MGM. Je a vždycky bude jedním z mých nejoblíbenějších klavíristů. Album se stalo populárním především díky jeho aranžmá. Je to jeden z největších hudebních talentů, se kterým jsme kdy spolupracovala...


Ráda bych se také zmínila o Vašem rozhlasovém pořadu s názvem Off The Cuff, který mohou posluchači "naladit" na internetovém rádiu WYYR.com YesterYear Radio. Mnoho Vašich kolegů a kolegyň se objevilo ve Vaši show...
S nápadem na pořad Off The Cuff přišel programový ředitel Chris Valenti. A já jsem opravdu nadšená z toho, že se celý projekt podařilo a stále daří realizovat. Vše začalo před dvěma lety. Každý díl je úžasný, plný vzpomínek a nostalgie. Jsem leckdy až v šoku z tolika pozitivních ohlasů. Chrisovi nemohu dost poděkovat za to, co dělá a jakým způsobem toto sám zorganizoval. Pořad je vysílán jednou v měsíci a já se na každý z dílů vždy nesmírně těším. Zde je odkaz na můj pořad, kde najdete veškeré informace o starých i nových dílech. http://www.wyyr.com/Peggy-King.html


Sledujete dnešní jazzové dění a vokalisty, kteří interpretují americké standardy?

Když zrovna neposlouchám hudbu, věnuji se intenzivně studiu americké občanské války. Miluji historii a moc ráda čtu a sbírám upomínkové předměty týkající se tohoto období.

Zde je výčet několika mých oblíbených zpěvaček, kterých si velice vážím:


Margaret Whiting
Jo Stafford
Peggy Lee

A zde je několik mých oblíbených zpěváků:

Frank Sinatra
Vic Damone
Gordon Macrae
Dick Haymes



----------------------------------------------------------------------------

Interview with Peggy King in English:


I know that you got really great experience with big bands;  traveling and singing around the country for so many people. If I am not mistaken you have started with Charlie Spivak and his band and went on to sing with other great big bands. How was it like?
The best thing of traveling with the bands was learning my trade. I always knew many songs but while performing with the bands you learn many more. But after Spivak I joined the #1 band in the nation at that time which was the Ralph Flanagan Orchestra which became my big break that had a weekly live nationwide radio show and played the best engagements in the country.


In many of your TV a screen appearances you wore some gorgeous jewellery and dresses that seemed to fit not only you but other ladies like a glove. Such glamor and beauty! Did you have any particular favorite designer that you liked or preferred?
Ceil Chapman


Many people still remember your wonderful appearences on George Gobel TV show in the 1950s. You must have met and worked with many artists. That surely was a great school for a young girl who was slowly starting in show business...
The Gobel show became the #1 show in the country and I became the #1 girl singer in the country and was nominated for an Emmy. Also at that time I signed a contract with Mitch Miller and also had a #1 album with Jerry Vale called Boy Meets Girl.

 


In the 1950’s some people wanted you to look and sound like Judy Garland. I personally think you had your own voice and your own special personality that people still love. How did you feel about this? Did you ever meet or worked with Garland yourself?
I did meet Judy and she said we don't look anything a like. That's all I can say.


There are some CDs with your music on the market such is Girl Meets Boy / Wish Upon a Star 2LP on CD collection or Oh What a Memory We Made Tonight. Is there any chance or plan for your earlier singles and songs to be released digitaly? I am sure lots of people would love to have them...
Would love to see that happen. Keep on checking.
 

Speaking of your recordings, in 1957 you also recorded the original TV soundtrack for Hugh Martin’s show Hans Brinker and the Silver Skates. Hugh Martin is one of our favourite songwriters and I was wondering if you could tell us how was he like? How did you enjoy working with him and singing his songs?
I've known Hugh for most of my career and he and his sister Elly were my best friends. She is the OTHER girl in Hans Brinker.  And until his passing Hugh and I were always close friends.


Peggy King - Rain / Lazy Afternoon



One of my favorite jazz albums is your record The Navy Swings you made with André Previn Trio. Recently it was also released on CD. I know that André is still working – his recent project with Michael Feinstein is fantastic. And you also still working... Can you please tell us more about your collaboration? When did you first meet Mr. Previn?
I've known Andre since we were both under contract at MGM and he is one of the finest piano accompanist I've ever had and I give much credit to for my career and is one of out great talents.


You also have a wonderful radio program called “Off The Cuff on WYYR.com YesterYear Radio (www.wyyr.com). Many of your fellow singers and artists have been on the show. I am sure Czech readers would love to know more about this program..
My program Off The Cuff was developed by WYYR.com Program Director Chris Valenti and I am thrilled we started it over two years ago. Most of the guests he booked were surprises to me and each program has been a delight. I am overwhelmed by my shows response and success and I can't thank Chris enough for starting it. I look forward to it each month. Here is a link to my show page so people can always be updated as to who my next guest will be.
http://www.wyyr.com/Peggy-King.html


Do you listen to today’s artists who sing jazz standards? Is there anyone you particularly like and / or enjoy?
When I am not listening to music I am heavily involved with learning more about the American Civil War as I am a history buff and a Civil War collector.

But, here a few of my all time favorite singers who were also good friends of mine who helped me immensely:

Margaret Whiting
Jo Stafford
Peggy Lee

Here are a few of my favorite male singers:

Frank Sinatra
Vic Damone
Gordon Macrae
Dick Haymes






Žádné komentáře:

Okomentovat