pondělí 21. března 2011

Seven Brides For Seven Brothers



SEVEN BRIDES FOR SEVEN BROTHER neboli Sedm nevěst pro sedm bratrů je jedním z nejkrásnějších filmových muzikálů 50. let! Čeští diváci jej jistě dobře znají; byl totiž několikrát uveden i na obrazovkách České televize. 

muzikálová montáž

Filmové studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) vyprodukovalo během 50. let 20. století mnoho úspěšných muzikálů. Hollywood nabíral takzvanou druhou mízu v oblasti hudební komedie, obsazoval opět staré známé tváře do hlavních rolí svých filmů. Návratem Freda Astaira, Gena Kellyho (poslední Kellyho film, který natočil pro MGM, byl v roce 1957 muzikál Les Girls) či Judy Garland si upevnilo studio svou pevnou pozici na trhu a získalo na svou stranu mladou generaci diváků. Ale především dalo opět šanci vyniknout krásným písním a tanečním číslům, které můžeme obdivovat dodnes. Šanci nedostali pouze pánové v černých oblecích, cylindrech a naleštěných botách. Filmový muzikál se začal ubírat také jiným směrem – soustředil se na obyčejného člověka. Dá se možná říci neobyčejného člověka, který se protlouká životem, aby nakonec našel to vytoužené štěstí...

Sobbin' Women - ukázka z filmové verze z roku 1954

V roce 1954 vznikl film, ve který mnoho kritiků a filmových odborníků nevkládalo velké naděje. Téměř polovina stanoveného rozpočtu filmu byla použita na realizaci filmového muzikálu Brigadoon, který MGM natáčelo ve stejném roce ve svých studiích. Brigadoon měl být trhákem roku. Opak byl ale pravdou. Filmový divák dal přednost sedmi zamilovaným a roztančeným farmářům! A to jistě nejenom kvůli samotnému příběhu, ale také díky písním (hudbu k filmu složili společně Saul Chaplin a Gene de Paul, texty napsal Johnny Mercer), tanečním číslům a nezvyklé choreografii Michaela Kidda, díky které se stal film legendárním. 

představitelé hlavních rolí - Jane Powell a Howard Keel

V roce 1982 se diváci dočkali také divadelního uvedení muzikálů. 8. července měl muzikál premiéru v Alvin Theatre na Broadway, kde se odehrálo pouhých pět představení. Londýnští diváci se dočkali evropské premiéry o tři roky později (kompletní nahrávka londýnské produkce muzikálu Seven Brides For Seven Brothers je k dostání na CD nosičích).

plakát z jedné z posledních divadelních produkcí muzikálu z roku 2006 
(divadlo Haymarket, Londýn)


V roce 2002 se vydal muzikál na své turné po Velké Británii. Svou zastávku měl v roce 2006 také v londýnském divadle Haymarket. V hlavních rolích se představil Dave Willetts a Shona Lindsay.

Americký filmový institut zařadil v roce 2006 SEVEN BRIDES FOR SEVEN BROTHER do 25 nejlepších filmových muzikálů americké historie. 



  1. Main Title
  2. Bless Yore Beautiful Hide
  3. Do Unto Udders
  4. Bless Yore Beautiful Hide (Reprise)
  5. Wonderful, Wonderful Day
  6. Adam In Treetop
  7. When You’re In Love
  8. Goin’ Go’tin
  9. Barn Dance
  10. Barn Dance (Album Version)
  11. When You’re In Love (Reprise)
  12. Brotherly Advice / Lonesome Winter (Album Version)
  13. Lament (Lonesome Polecat)
  14. Lovesick
  15. Sobbin’ Women
  16. Kidnapped And Chase
  17. June Bride
  18. June Bride (Reprise)
  19. Spring, Spring, Spring
  20. When You’re In Love (Reprise)
  21. End Title

Žádné komentáře:

Okomentovat