pátek 11. března 2011

Johnny Mercer a knižní publikace

Kdo byl Johnny Mercer? Co vytvořil a co nám zde zanechal? To vše je a mnohem více je obsahem několika zajímavých publikací, které vyšly a jsou běžně k dostání.

Skylark: The Life and Times of Johhny Mercer není první knihou Philipa Furii. Autor se dlouhá léta zaobírá studiem poezie, americké literatury a především americké populární hudby (dnes působí jako profesor na univerzitě v Severní Karolíně - během našeho osobního setkání v USA mi prozradil, že jeho předkové pocházeli z Českoslovenka...) Přiznám se, že vlastním veškeré jeho publikace a naučné knihy. 

Johnny Mercer je v jeho očích snílkem, básníkem s neutuchajícím smyslem pro rytmus a dynamiku. Nemohu zapomenout na část knihy, ve které autor popisuje, jak rychle napsal Mercer text Autumn Leaves, jaké úspěchy slavil s filmovým muzikálem Seven Brides For Seven Brothers nebo jak se sám vždy rád vracel do svého rodného kraje... Kniha odkrývá též některé osobní stránky umělce, který nebyl vždy zcela šťasten. O to více byl milován a ctěn svými kolegy, zpěváky i fanoušky. Profesor Furia vytvořil komplexní dílo, které by mělo být součástí knihovny každého příznivce americké populární hudby.


Bohužel existují na trhu i knihy, které jsou spíše informačně nepřesné a zcela "nudné". Kniha je spíše nesouvislým výčtem kariéry, nesoustřední se v podstatě na žádnou dekádu jeho života (ať úspěšnou či nikoliv). Je pouhým sumářem nedůležitých informací, které si může kdokoliv přečíst na internetu.
Nerada kritizuji práci spisovatelů, ale Portrait of Johnny: The Life of John Herndon Mercer je vskutku omylem...


V roce 2009  vyšel soubor kompletních textů Johnnyho Mercera The Complete Lyrics of Johnny Mercer. Je krásným a přehledným sumářem téměř 1 500 textů. Několik set z nich je zde publikováno vůbec poprvé! Konečně je tedy k dostání  kompletní tvorba Johnnyho Mercera... 


Žádné komentáře:

Okomentovat