pondělí 7. května 2012

Filmotéka hudebních osobností: Beyond The Sea

Někteří umělci přijdou a odejdou. Jiní se stanou legendami za svého života. Jedním z nich byl Bobby Darin, který měl vše, co si kdokoliv z nás může přát. Mimo jediné věci. Času. Druhou část seriálu Filmotéka hudebních osobností patří filmovému snímku BEYOND THE SEA, který nás provádí životem jednoho za nejtalentovanějších vokalistů 20. století.



S prvotním nápadem natočil film o životě Bobby Darina přišel režisér a producent Barry Levinson již v roce 1986. Společně s kolegy ze své produkční společnosti začal shánět potřebné finance. Problémem bylo získání hudebních práv od exmanželky Sandry Dee a syna Dodda a také někdejšího manažera Darina Steva Blaunera. Originální název filmového scénáře s názvem The Bobby Darin Story se několikrát přepisoval. Uvažovalo se dokonce o Tomu Cruisovi, který měl Darina ve filmu hrát. Nic z toho se ale nestalo.

V květnu 1994 vyšla vzpomínková kniha Dodda Darina s názvem Dream Lovers. Knižní předloha měla sloužit jako verze a inspirace k novému filmovému scénáři. Po dlouhých a složitých přepisováních, námitkách ze stran rodiny a žijících svědků, kteří Darina znali osobně, se nakonec práva na film dostali až k muži, který Darina nakonec na plátně sám ztvárnil.


filmový trailer Beyond The Sea


Kevin Spacey projevil velký zájem o celý projekt. Filmaři byli ale jiného názoru, podle nich byl Spacey pro roli příliš starý. V polovině 90. let si poprvé Spacey představil světu jako zpěvák, to konkrétně na soundtracku k detektivce Midnight In The Garden of Good and Evel, ve kterém si zahrál jednu z postav (u nás byl film distribuován pod názvem Půlnoc v zahradě dobra a zla). Tehdy natočil skladbu s názvem That Old Black Magic.

Přes zdlouhavé a složité diskuze ohledně práv, hudebních licencí a především věrohodného ztvárnění postavy Darina bylo rozhodnuto o tom, že Kevin Spacey si hlavní roli zahraje. A nejenom to. Ve filmu měli být původně použity originální a autentické nahrávky Bobby Darina. Veškeré písně a hudební aranžmá musely být ale kvůli různorodým sekvencím a scénám ve filmu natočeny a hlavně přezpívány zcela nově. 

Kevin Spacey si nejenom zahrál hlavní roli svého oblíbeného vokalisty, sám také veškeré písně nazpíval, film produkoval a do velké míry financoval z vlastních prostředků.

Some of These Days v podání Kevina Spaceyho


Práce na filmu byly dokončeny v roce 2004, ve stejném roce šel film také poprvé do kin. Jak se předpokládalo, kritici se o snímku vyjadřovali dost skepticky. I přesto, že film nebyl ve Spojených státech distribuován ve velkém, své příznivce si našel. Obecenstvo hodnotilo snímek velice pozitivně.

Za zmínku stojí také filmový soundtrack, který je ukázkou kvality a preciznosti. Kevin Spacey zazářil celkem v 18ti skladbách včetně rokenrolovější skladby Splish Splash či nezapomenutelné swingové verze písně Mack The Knife.


Žádné komentáře:

Okomentovat