úterý 24. května 2011

The Wizard Of Oz

V posledních letech nebylo vyprodukováno filmovými studii velké množství muzikálů. Proč ale? Není to třeba tím, že hudební komedie už není v kurzu? Pravda, za posledních pár let vzniklo několik hudebních filmů, především životopisných snímků, soustředících se na životy populárních umělců. 



Ray - pojednávající o životě Ray Charlese. Beyond The Sea jako vzpomínkový film na swingujícího zpěváka Bobby Darina. A v neposlední řadě De-Lovely, který je podle mého soudu jedním z nejpovedenějších životopisných filmů poslední dekády. Film pojednává o životě a tvorbě jednoho z legendárních skladatelů americké populární hudby 20. století. Tím mužem byl Cole Porter.

Toto vše je sice hezké, ale kde je skutečný a nefalšovaný pokračovatel klasického muzikálu? Žánru, který se po poslední klapce filmové verze muzikálu Finian’s Rainbow v roce 1968, jakoby vypařil a zmizel v nenávratnu.

Je docela zajímavé (troufnu si říci, že mne osobně to nepřekvapuje), že pod vtipnými a dodnes legendárními písňovými texty (částečně i muzikálovými předlohami) prvního a také posledního klasického filmového muzikálu, je podepsán jeden muž. Tento měsíc jsme již vzpomínali na film Finian’s Rainbow, který je nejen podle mne posledním z řady klasických muzikálů. Tím prvním a asi ještě mnohem známějším je hudebním film THE WIZARD OF OZ.

Muž, který je podepsán pod texty k oběma muzikálům, je náš umělec měsíce května. Yip Harburg...


první edice The Wonderful Wizard of Oz z roku 1900

Film THE WIZARD OF OZ byl natočen podle knižní předlohy The Wonderful Wizard Of Oz, kterou v roce 1900 napsal L. Frank Baum. Hned po samotném vydání knihy si čtenáři tento kouzelný příběh zamilovali. Sám autor buhužel nikdy zhudebněnou filmovou verzi nespatřil. Zemřel v roce 1919, dvacet let před filmovou premiérou.

V roce 1939 se v hollywoodských studiích děly skutečné divy. V jedné části natáčelo studio Warner Brothers velkofilm Gone With The Wind, kousek opodál vznikal ještě jeden film, který měl později vstoupit také do dějit. THE WIZARD OF OZ.


Jack Haley, Judy Garland, Ray Bolger a Bert Lahr ve filmu The Wizard Of Oz

Do hlavních rolí byli obsazeni v té době již legendární umělci, které diváci dobře znali. Hodnou čarodějnici Glindu si zahrála Billie Burke, známá to divadelní herečka a vdova po legendě všech broadwayských legend Florenci Ziegfeldovi. Zlou čarodejnici se zeleným obličejem a hrůzostrašným smíchem ztvárnila Margaret Hamilton. Frank Morgan byl Čarodějem ze země Oz. Všemi oblíbený komik Ray Bolger ztvárnil roli panáčka Scarecrow, který se bál pouze zápalek (byl totiž celý ze slámy). A jediné, po čem toužil, byl mozek. Domníval se totiž, že je hloupý a nic neumí. To samozřejmě nebyla pravda. Do role roztomilého Plecháčka byl obsazen Jack Haley. Ten chtěl jen a pouze skutečné srdce, které mu zapomněl jeho strůjce vyrobit. Skutečné srdce, které bije právě tak, jako lidské. Nakonec zjistil, že srdce měl od samého začátku. Bert Lahr, který je ve filmu k nepoznání, si zahrál lva Strašpitla, který se všeho pořád jenom bál. Jediné, co tento smutný a ustrašený lev chtěl, byla odvaha. Tu samozřejmě měl již od začátku, ale musel na to přijít sám.

Toto vše a ještě mnohem více zažijí tři kamarádi společně s malou Dorotkou, se kterou se vydávají do čarovné země Oz. Zde chtějí nalézt čaroděje, který jim má na všechny tyto otázky odpovědět a také poradit. Cestování nemají ale jen tak jednoduché, po cestě potkají zlou čarodějnici, která jim chce jejich počínání zhatit. Nakonec ale vše dopadne dobře a sama Dorotka se v pořádku dostane domů, do svého Kansasu...


Somewhere Over The Rainbow (1939)

V roli Dorotky se představila tehdy 17tiletá Judy Garland. (Před samotným natáčením zvažovalo filmové studio MGM o alternativě hlavní představitelky Dorotky, kterou měla hrát Shirley Temple. Nakonec se ale tak nestalo.) Již zde se Garland představila nejen jako talentovaná zpěvačka, ale také jako nadějná herečka. Dodnes je film The Wizard Of Oz spojován se jménem Judy Garland, a to především díky legendární písni Somewhere Over The Rainbow (původně měla být píseň dokonce z filmu vyškrtnuta –MGM studiu se zdála nepodstatná a příliš dlouhá). Skladba se stala jednou z nejznámějších filmových melodií všech dob – získala Oscara za nejlepší filmovou píseň roku 1939. Garland ji od té doby interpretovala na všech svých koncertech a vystoupeních až do své smrti v roce 1969. 

V roce 2004 byla Americkým filmovým institutem vyhodnocena jako nejlepší filmová píseň za posledních 100 let!

Filmovou hudbu napsal Harold Arlen, autorem textů byl Yip Harburg. Pod dalšími orchestrálními úpravami a hudbou k filmu je podepsán Herbert Stothart, který si také odnesl Oscara za nejlepší instrumentální hudbu k filmu. Dvě z písní s názvem The Jitterbug  a Ding! Dong! The Witch Is Death se nakonec do finální verze filmu nevešly. I tak byly společně s ostatními písněmi a doprovodnou instrumentální hudbou zařazeny na 2CD komplet.

V roce 1989 byl u příležitosti 50. výročí snímek vydán na VHS. V roce 2009 bylo možné vidět film v kinech po celém světě v HD rozlišení. To vše se událo 23. září 2009 v rámci 70. výročí filmového muzikálu. Bylo to takzvané promo k následnému vydání speciální edice DVD setu.


londýnská produkce muzikálu a Michael Crawford v roli Čaroděje (2011)


V letošním roce se dočkali čarovného příběhu také diváci v Londýně. V divadle Palladium je již několik měsíců k vidění skutečně neobyčejná podívaná. Sama jsem při svém dubnovém pobytu v Londýně muzikál viděla. Největším lákadlem je pro diváky bezesporu Michael Crawford, který ztvárňuje roli Čaroděje. Pokud se chystáte do Velké Británie a budete mít čas, určitě si nenechte tuto show ujít!

Více již neprozradím. Nejlepší bude, když si film a třeba i soundtrack k filmu pořídíte sami. Příběh není totiž jenom pro děti, je pro všechny, a hlavně pro dospělé. Více než 70 let od svého vzniku je stále aktuální, stále vysílaný a nadále oblíbený mnohými diváky.

Pojdme se tedy ve volné chvilce podívat do kouzelné země čarodeje a jeho skřítků. Stejně tak,  jak se zpívá v titulní písni filmu... We’re off to see the Wizard, The Wonderful Wizard of Oz…




   1.       Main Title
   2.       Over The Rainbow
   3.       Cyclone
   4.       Come Out, Come Out...
   5.       It Really Was No Miracle
   6.       We Thank You Very Sweetly
   7.       Ding-Dong! The Witch Is Dead
   8.       As Mayor Of The Munchkin City
   9.       As Coroner, I Must Aver
   10.   Ding-Dong! The Witch Is Dead (Reprise)
   11.   The Lullaby League
   12.   The Lollipop Guild
   13.   We Welcome You To Munchkinland
   14.   Follow The Yello Brick Road / You’re Off To See The Wizard
   15.   If I Only Had A Brain
   16.   We’re Off To See The Wizard
   17.   If I Only Had A Heart
   18.   We’re Off To See The Wizard
   19.   If Only I Had The Nerve
   20.   We’re Off To See The Wizard
   21.   Optimistic Voices
   22.   The Merry Old Land Of Oz
   23.   If I Were The King Of The Forest
   24.   The Jitterbug
   25.   Ding-Dong! The Emerald City
   26.   Delirius Escpace

Žádné komentáře:

Okomentovat