sobota 14. května 2011

Yip Harburg a knižní publikace

Každý měsíc doporučuji zajímavé publikace. Dnes tomu nebude jinak. Ve své sbírce mám několik zajímavých knih, o kterých bych se ráda zmínila. A také je doporučila k případnému studiu...


WHO PUT THE RAINBOW IN THE WIZARD OF OZ? je dodnes nejobsáhlejší publikovanou biografií o textaři, který samozřejmě nenapsal texty pouze k muzikálu zmíněném v názvu knihy. Otextoval spoustu dalších divadelních melodií, jednotlivých písní a napsal několik knižních předloh k muzikálům. Byl všestranným umělcem, který bohužel tragicky zahynul při automobilové nehodě v roce 1981. Harburgův syn Ernie Harburg a Harold Mayerson vzdali společně holt umělci, který byl učitelem pro mnohé. Dodnes je inspirací pro všechny. 


Výběr z Harburgových textů THE YIP HARBURG SONGBOOK by v žádném případě neměl chybět v knihovně milovníka americké populární písně. 


Sbírka satirických básní RHYMES OF THE IRREVERENT vyšla v roce 2006. Vedle 240 stran zajímavého a působivého čtení mne zaujalo také grafické zpracovnání publikace. Sebrané krátké básně a veselé satirické příběhy - ne příliš příznačné pro Harburga - ukazují umělce v jiném světle, jiném světě.


THE MAKING OF THE WIZARD OF OZ - možná trochu zapomenutou publikací o historii jednoho z nejslavnějších filmových muzikálů všech dob má dnes již málo čtenářů ve své knihovně (osobně jsem na ni narazila zcela náhodou během svého pobytu v USA, když jsem procházela jeden menší antikvariát v Chicagu). Informačně téměř vyčerpávající, plná krásných fotografií a veselých příhod. První vydání vyšlo v roce 1977, nová a upravená edice vyšla v roce 1998.

Žádné komentáře:

Okomentovat