středa 22. srpna 2012

Brigadoon

BRIGADOON. Kouzelný a doslova pohádkový výraz, který příznivcům muzikálů vždy vykouzlí úsměvy na rtech. Tento film byl prvním muzikálem s Genem Kellym, který jsem viděla. A to už je hodně dávno. Tehdy mi bylo deset let. Věřím, že si jej zamilujete i vy...




Největší smůla tohoto muzikálu byla v tom, že byl natočen v polovině padesátých let, kdy diváci byli hudebními filmy již jaksi přesyceni. MGM se jako ostatně další filmová studia potýkalo s finančními problémy, šetřilo se, kde se dalo. A BRIGADOON byl jedním ze snímků, kterých se tato krize dotkla nejvíce. Gene Kelly a režisér Vincente Minnelli chtěli natočit filmovou verzi muzikálu již dříve. To se ale bohužel kvůli problémům s právy nepodařilo. Původní myšlenka byla taková, že se film bude natáčet v exteriérech ve Skotsku, kde se děj také odehrává. To vše se zdálo jako skvělý nápad. Nic z toho se ale nekonec nestalo.

Kvůli nepřízni počasí, které panuje ve Skotsku po většinu roku, bylo rozhodnuto, že se film bude natáčet v exteriérech v oblasti kalifornských hor. To ale MGM nakonec také zatrhlo. Jediná možná varianta byla natočit film v interiérech hollywoodských studií. A to byl možná největší kámen úrazu celého projektu, nemluvě o tom, že studio nařídilo realizačnímu týmu použít pro natáčení nový formát Ansco Color oproti původnímu a tradičnímu Technicoloru.




A právě kvůli této změně byl po premiéře film nejvíce kritizován. Je to ale nefér především vůči Cedricu Gibbonsovi a Prestonu Amesovi, kteří tvrdě pracovali na návrzích všech filmových dekorací. Ames vytvořil jednu z největších a nejúžasnějších dekorací, která zabírala jedno celou halu MGM studia. Toto úchvatné panorama mělo znázorňovat iluzi rozsáhlého prostoru, do které fantasticky zabudoval skotskou vesnici z poloviny 18. století.

BRIGADOON se poprvé objevil na Broadwayi roce 1947 a hned tehdy sklidil vlnu kritiky. Dílo prý nebylo vhodné pro divadelní prkna, spíše by se hodilo na plátno kin. Muzikál byl prvním společným hudebním počinem dvojice Lerner a Loewe, kteří měli své největší úspěchy ještě před sebou.


Gene Kelly a Cyd Charisse v písni The Heather On The Hill


Do filmu nebyly připsány žádné nové písně. Bohužel se několik hudebních čísel muselo nakonec ještě vypustit. Diváci byli zklamáni především z toho, že se ve filmu neobjevily písně Come To Me, Bend To Me a There But For You Go I. Obě skladby se ale natočily a byly zažazeny na filmový soundtrack.  Paradoxně nebyly tyto písně vypuštěny z filmu kvůli tomu, že by zpomalovaly děj. Gene Kelly sám navrhl, aby balada There But For You Go I nebyla do filmu zařazena. Nelíbila se mu totiž jeho vlastní interpretace.

BRIGADOON je název skotské začarované vesnice. Její kouzlo spočívá v tom, že se světu zjeví pouze jednou za sto let na jeden jediný den. Američané Tommy Albright (Gene Kelly) a Jeff Douglas (Van Johnson) se vydají do Skotska na lov, chtějí si také trochu odpočinout od ruchu velkoměsta. Během lovu ale zabloudí v mlze a ocitnou se v blízkosti vesnice, která právě procitá do nového dne. Tou je začarovaný Brigadoon, který se probouzí do svého nového rána. Oba dva se vydají do vesnice, kde se setkávají s milými lidmi, kteří tančí, zpívají a radují se z připravované svatby, která se chystá. Samotní vesničané jsou ale poněkud překvapeni z chování hostů, kteří se jim zdají více než podivní. A stejně tak nejistí jsou oba přátelé, kteří nemohou pochopit místní zvyklosti a oblečení skotských obyvatel.




Jeff si užívá den s děvčaty, Tommy se mezitím zamiluje do místní dívky Fiony Campbell (Cyd Charisse), která jeho city opětuje. Vesničané mají plné ruce práce s přípravami svatby Fioniny sestry Jean (Virginia Bosier) a jejího nastávajícího Charlieho. Svatba je ale přerušena rivalem Archiem Beatonem (Tudor Owen), který vyhrožuje, že z vesnice uprchne, pokud bude svatba pokračovat. Tommy i Jeff již vše vědí. Celý příběh o kouzlech a čárech jim vyprávěl hodný kaplan. Žádný místní nesmí nikdy opustit vesnici, pokud by se tak stalo, Brigadoon by zmizel navždy. Všichni se proto snaží zadržet Archieho, který by svým útěkem z vesnice všechny vesničany pohřbil k věčnému spánku. Celá dramatická honička končí nešťastným úmrtím Archieho, kterého nechtíc zastřelí Jeff. Vesničané jsou spaseni a svatba pokračuje. Tommymu ale také dochází, že nemůže Fionu vzít sebou a ani s ní zůstat. Má přece své povinnosti v Americe, svou rodinu, přátele...

S Jeffem se vráti do New Yorku, kde na něj čeká jeho nastávající Jane Ashton (Elaine Stewart), která plánuje společnou svatbu a budoucnost. Tommy ale nemůže na Fionu zapomenout. Jednoho večera si v přeplněním a zakouřeném klubu uvědomí, že se musí do Skotska vrátit. Vrátí se na stejné místo, kde před několika měsíci byla vesnice, která je samozřejmě nyní pryč. Jeho láska k Fioně ale kouzlo přemůže. Brigadoon se najednout objeví v mlze a šťastná dvojice se opět setkává...


Gene Kelly, Van Johson a vesničané v parádním čísle 
I'll Go Home With Bonnie Jean


Film byl velkým propadákem a kritika na něm nenechala nitku suchou. Ani divákům snímek nepřirostl k srdci. Čím to bylo způsobeno? Nebylo to poprvé, co se z divadelního muzikálu vyklubal filmový propadák. Nic naplat, atmosféru divadelní verze nemůže nahradit filmové plátno a sebelepší výkony. V tomto případě je to ale veliká škoda, protože film disponoval všemi kvalitami. Od hereckých, tanečních, hudebních až po výpravné. Nesmíme zapomenout na překrásné dobové kostýmy, které navrhla Irene Sharaff.




Zdroj informací: The Films of Gene Kelly, Song And Dance Man (autor Tony Thomas), první edice vydána v roce 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat