úterý 14. srpna 2012

Gene Kelly a Frank Sinatra ve filmu: Anchors Aweigh

Gene Kelly a Frank Sinatra se na filmovém plátně sešli dohromady třikrát. Dnes si ve stručnosti představíme první ze snímků této legendární dvojice, který patří dnes do pokladnice klasických filmových muzikálů 40. let.


Gene Kelly a Frank Sinatra se společně na plátně poprvé objevili v roce 1945 v celovečerním snímku z názvem ANCHORS AWEIGH. Tento téměř dvouhodinový film pojednává o dvou námořnících a jejich dobrodružstvích. Joseph Brady (Gene Kelly) a jeho kamarád Clarence Doolittle (Frank Sinatra) se rozhodnou, že stráví svůj volný den v Hollywoodu. Průbojnější a elegantní Joseph sní o tom, že se setká se spoustou atraktivních dívek, které pracují ve filmu. Sám chce také najít nějakou mladou krásku pro svého přítele Clarence, který je ale stydlivý a do komunikace s dámami se nehrne. Oba dva se setkají se Susan Abott (Kathryn Grayson), která pracuje jako zpěvačka v jednom z filmových studií. Žije se svým mladším bratrem v malém bytečku. Z počátku se jí ani trošku nezamlouvá Josephovo chování, začne se tedy více přátelit s Clarencem, který je přátelský a mírnější. Susan ale sama dobře ví, že právě Joseph je ten, kterého má ráda. A ten se do ní brzy také zamiluje až po uši. Ale ani Clarence nezůstává na ocet. Seznámí se s dívkou z Brooklynu (Pamela Britton). Oba šťastné páry se musí ale na čas rozloučit. Hoši se musí prozatím vrátit ke své práci na moři...


Ve filmu zaznělo pod taktovkou Jose Iturbiho také několik klasických skladeb jako je úryvek z Čajkovského klavírního koncertu, Frimlova Oslí serenáda v upravené boogie-woogie verzi pro orchestr. Iturbi se svým orchestrem doprovodil v několika skladbách také Kathryn Grayson.

Sinatra a Kelly si zazpívali We Hate To Leave, která předznamenává rozloučení s Vánocemi a přáteli. Parádní hudebně taneční číslo předvedla dvojice ve skladbě I Begged Her. Tato legendární scéna je asi nejznámější ukázkou z celého filmu. Jednu z nejkrásnějších písní si zazpíval Frank Sinatra. Talentovaný autorský tým Jule Styne a Sammy Cahn napsal skladbu I Fall In Love Too Easily speciálně pro Sinatru, který ji zpívá u klavíru na prázdném stadionu.

 I Begged Her - hudebně taneční scéna z filmu

Gene Kelly se předvedl ve filmu ve třech fantastických tanečních scénách. První již zmiňovaná se Sinatrou, druhá s názvem The Mexican, kde tančí s malou mexickou dívenkou. Španělské fandango se odehrává v překrásné dekoraci s velkým kostelem. Asi nejúžasnějším tanečním číslem je kreace s názvem The Worry Song, kde se objevuje Kelly v animované scéně s myškou Jerrym z populárního seriálu Tom a Jerry. Na čtyřminutový klip bylo zapotřebí deset tisíc malovaných obrázků, které se postupně synchronizovaly s Kellyho pohyby. Práce na tomto unikátním klipu trvaly dva dlouhé měsíce.

Po premiérovém uvedení se stal z filmu kasovní trhák. A Kelly se stal po právu uznávaným umělcem se vším všudy. A nejen to. Za svou roli byl nominován na Cenu Akademie.


Main Title - MGM Studio orchestr
Anchors Aweigh - MGM Studio ochestr a Jose Iturbi
We Hate to Leave - Kelly a Sinatra
Brahms's Lullaby - Sinatra
I Begged Her - Kelly a Sinatra
If You Knew Susie - Sinatra a Kelly
Jealousy - Grayson
What Makes the Sunset - Sinatra
(All of a Sudden) My Heart Sings - Grayson
The Donkey Serenade - Iturbi
The King Who Couldn't Sing and Dance - Kelly
The Worry Song - Kelly & Berner
The Charm of You - Sinatra (Benito Mayorga se svým orchestrem)
The Mexican Hat Dance - Kelly a McManus
Liszt's Hungarian Rhapsody No. 2 - Iturbi
I Fall in Love Too Easily - Sinatra
La cumparsita - Kelly
Waltz Serenade - Grayson

Zdroj informací: The Films of Gene Kelly, Song And Dance Man (autor Tony Thomas), první edice vydána v roce 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat