neděle 28. července 2013

CD tip měsíce: Ella Fitzgerald Sings The Irving Berlin Song Book

V 50. letech mělo mnoho amerických rodin ve svých domovech hrdě vystaveno několik nových technických vymožeností. Mezi ně patřila nová kuchyně, parádní nový Chrysler v garáži a třeba i moderní stereo gramofon. Ten byl především chloubou obývacích pokojů, ve kterých sedávali lidé celé hodiny a poslouchali oblíbené desky. Nemalý počet domácností měl ve své diskografii jeden či více legendárních songbooků Elly Fitzgerald - alba či dvojalba věnované písním jednotlivých skladatelů populární hudby 20. století. Většina těchto desek vznikla právě v tomto období.


 


Jedním z již zmíněných a dodnes legendárních songbooků bylo dvojalbum skladeb Irvinga Berlina s názvem ELLA FITZGERLALD SINGS THE IRVING BERLIN SONG BOOK. V roce 1958 bylo Berlinovi 69 let, do té doby napsal přes 800 písní, nejstarší dokonce už v roce 1907. Ruský žid, který jako malý chlapec emigroval s rodinou do Spojených států, napsal mnoho písní a také patriotických skladeb, který byly velkou součástí americké historie. Al Jolson zazpíval v roce 1927 v prvním mluveném filmu The Jazz Singer skladbu Blue Skies, interpretace skladby God Bless America v podání Kate Smith patří dodnes k nejslavnějším americkým patriotickým skladbám; kdo by neznal vánoční klasiku White Christmas ve verzi Binga Crosbyho, který ji poprvé na filmové plátně zpíval ve filmu Holiday Inn v roce 1942.


Get Thee Behind Me Satan - natočeno v roce 1958


Irving Berlin neměl rád novináře a na veřejnosti vystupoval v 50. letech spíše sporadicky. Souhlasil ale s napsáním úvodního slova k dvojalbu Elly Fitzgerald, která patřila k jeho nejoblíbenějším zpěvačkám. Nechal se slyšet a doslova řekl: "Jsem opravdu potěšen a blázen do Elly jako vokalistky, která se nesoustředila pouze na mé známě skladby, ale představila nové generaci posluchačů také některé z mých méně známých a dnes již zapomenutých písní."

Celý projekt songbooků byl nápadem zpěvaččina manažera Normana Granze, který ji tak představil nové generaci posluchačů. Vyzvedl ji z jazzových barů a malých sálů a dostal ji do velkých koncertních hal a televize. První album pro Granzovu novou gramofonovou firmu Verve bylo dvojalbum The Cole Porter Song Book (1956), dále dvojalbum The Rodgers & Hart Songbook (1956) nebo trojalbum The Duke Ellington Song Book (1957).


It's A Lovely Day Today



Co asi nevíte...

  • fotografie na přebal alba byla pořízena v kavárně na pařížské Champs-Elyseé; autorem byl renomovaný fotograf Herman Leonard, jehož fotky se objevily na stovkách legendárních jazzových albech
  • všechny písně aranžoval Paul Weston, který dodal skladbám jemnou a jakousi až filmovou atmosféru, kterou Ella milovala (to je patrné především v baladách)
  • Ella Fitzgerald se v pozdějších letech ke skladbám Irvinga Berlina často nevracela; její bezchybné nahrávky z druhé poloviny padesátých let ale mluví za vše
  • album vyhrálo hudební cenu Grammy za nejlepší ženskou vokální interpretaci roku 1958; v roce 2000 vyšlo dvojalbum ve speciálním balení v reedici na 2CD nosiči



Puttin' on the Ritz


Producent originálního dvojalba: Norman Granz
Aranžer a dirigent orchestru: Paul Weston
Hudba a texty písní: Irving Berlin


CD1

Let's Face The Music And Dance

You're Laughing At Me

Let Yourself Go

You Can Have Him

Russian Lullaby

Puttin' On The Ritz

Get Thee Behind Me, Satan

Alexander's Ragtime Band

Top Hat, White Tie, And Tails

How About You?

Cheek To Cheek

I Used To Be Color Blind

Lazy

How Deep Is The Ocean?

All By Myself

(You Forgot To) Remember 



Irving Berlin 

CD2

Supper Time

How's Chances?

Heat Wave

Isn't Is A Lovely Day

You Keep Coming Back Like A Song

Reaching For The Moon

(Let's Go) Slumming On Park Avenue 

The Song Is Ended

I'm Putting On My Eggs In One Basket 

Now It Can Be Told

Always

It's A Lovely Day Today

Change Partners

No Strings (I'm Fancy Free)

I've Got My Love To Keep Me Warm

Blue Skies

Žádné komentáře:

Okomentovat