sobota 3. srpna 2013

Great American Songbook High School Vocal Competition - nová generace a naděje americké populární hudby minulosti

Co se skrývá pod anglickým názvem Great American Songbook High School Vocal Competition? Jedná se dnes již o populární soutěž pro středoškolské talentované studenty, vokalisty, kteří každoročně projdou několika regionálními výběrovými koly. Deset z nejlepších se poté účastní slavnostního finále, které probíhá v koncertním sále kulturního centra The Palladium ve městě Carmel ve státě Indiana, během kterého porotci hlasují a hodnotí jednotlivá vystoupení mladých talentů. Tři nejúspěšnější poté čeká slibná budoucnost...


vítězové letošního ročníku zleva: Kyrie Courter (2. místo), 
Julia Goodwin (1. místo), Melinda Rodriguez a Sam Pomales 
(oba se dělí o třetí místo)


Něco více nejen o vítězích minulých kol bych ráda prozradila právě v dnešním článku. Mnozí z nich se dnes věnují studiu americké populární písně, pravidelně vystupují, zpívají či plánují vydání debutového alba. A nejen to. Všichni se díky účasti v soutěžních kolech seznámili s mnohými prvotřídními zpěváky a zpěvačkami, se kterými si měli možnost také zazpívat.

1. ročník soutěže (2009):
Vítězkou se stala Julia Bonnett (více na http://www.juliabonnett.com).

2. ročník soutěže (2010):
Vítězkou se stala Annie Yokom. 

V současné době studuje Annie na universitě Carnegie Mellon. Minulý rok si zahrála v několika muzikálových produkcích, to vše na letní scéně ve městě Warsaw v Indianě; ztvárnila například roli Julie Jordan v muzikálu Carousel. Letošní rok se věnuje především studiu tance, zpěvu a plánuje natočit několik svých oblíbených skladeb. Těší se na každé setkání s kolegy ze soutěže, kterou každým rokem pravidelně sleduje.


Annie Yokom


V roce 2011 se soutěž nekonala.

3. ročník soutěže (2012):
Vítězem se stal Nick Ziobro (více informací na http://www.nick-ziobro.com/).

Včetně finančního ocenění získá každoročně vítěz soutěže možnost si zazpívat v newyorském jazzovém klubu zakladatele soutěže Michaela Feinsteina s názvem Feinstein's at Loews Regency. Nick byl v loňském roce také  hostem Michaela Feinsteina na jeho americkém turné.


Nick Ziobro a skladba All Of Me, 
kterou zpíval ve finále soutěže (2012)


Druhé místo obsadil náš oblíbený Tony Ponella. Rozhovor s Tonym si můžete přečíst ZDE. Tony dnes žije a studuje v New Yorku. Na třetím místě se umístila fantastická Tori Anna, která i nadále skvěle zpívá a vystupuje po celých Spojených státech.


Tori Anna a bezchybný pěvecký výkon ve finále soutěže


4. ročník soutěže (2013)

Letošní vítězkou je teprve patnáctiletá Julia Goodwin z města Baldwinsville ze státu New York. Během finálového večera zazpíval dvě skladby - "Dream A Little Dream of Me” a “Feeling Good". Získala finanční odměnu v hodnotě 3,000 dolarů a možnost si zazpíval jako každý dosavadní šampion v již zmíněném jazzovém klubu v New Yorku. Julia se také stává na celý rok takzvaným "mladým ambasadorem americké populární písně", jazzové standardy a populární písně minulosti bude mít možnost v rámci různých vystoupení zpívat po celých Spojených státech.


Julia Goodwin


Před samotným finálovým večerem se Julia společně s devíti finalisty účastnila týdne pěveckých kurzů, různých besed o historii americké populární hudby a dalších přednášek. Tato unikátní soutěž je ve Spojených státech jediná, která je plně věnovaná interpretaci hudby z Broadwaye, hollywoodských muzikálů a newyorské Tin Pan Alley (období 10.- 30. let 20. století).

Na druhém místě se umístila Kyrie Courter, o třetí pozici se dělí Melinda Rodriguez a Sam Pomales. K porotcům letošního ročníku patřil například zpěvák a bavič Jim Caruso, zakladatel soutěže Michael Feinstein nebo americká jazzová zpěvačka Jane Monheit.



Julia Goodwin ve finále soutěže


Každoroční pěvecká soutěž je pouze jeden z mnoha projektů, které jsou součástí organizace s názvem The Michael Feinstein Great American Songbook Iniciate - instituce věnující se historii americké populární hudby, mladým talentům a především zachování těchto hodnot a amerických hudebních tradic.


fotografie z výstavy věnované hudbě a umělcům z období 2. světové války


Organizace pořádá pravidelné výstavy a expozice, které jsou přístupné veřejnosti. Mladí dobrovolníci mají možnost pracovat v archivu a knihovně, pomáhat při organizaci různých kulturních či dobročinných akcí. Další iniciativou je každoroční galavečer s názvem Songbook Hall Of Fame, během kterého se udělují různé ceny hudebním osobnostem, skladatelům a přátelům americké populární hudby minulosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat