pondělí 6. srpna 2012

An American In Paris

Film Američan v Paříži patří již dlouhá léta ke klasice americké kinematografie. Je jedním z mála snímků, ve kterých se snoubí hudební, taneční a herecké kvality všech protagonistů. A Gene Kelly v tomto filmu skutečně zazářil! Získal speciální cenu filmové akademie za své taneční umění. V rámci oslav stých narozenin Gena Kellyho si o tomto filmovém muzikálu řekneme více právě dnes...


Prvotní nápad pro natočení filmu měl producent Arthur Freed. Společně s Irou Gershwinem, navštívil koncert, na kterém zaznělo Georgovo dílo Američan v Paříži. Již tehdy si řekl, že Američan v Paříži by byl skvělý název pro film. Ira souhlasil s použitím názvu. Z projektu se nakonec vyklubal filmový muzikál s písněmi bratrů Gershwinových. Alan Jay Lerner byl autorem filmového scénáře, brilantně pospojoval dějové linie s písněmi z různých období Gershwinova života. Ve filmu se tedy objevily písně jako například Tra-La-La, která byla poprvé uvedena v roce 1922 v muzikálu For Goodness Sake či Love Is Here To Stay, která byla napsána pro film The Goldwyn Follies několik týdnů před úmrtím autora v roce 1937.


Vincente Minnelli, Ira Gershwin, Gene Kelly a Arthur Freed 
během přestávky natáčení filmu


Gene Kelly, režisér Vincente Minnelli a ostatní členové realizačními týmu MGM se zprvu obávali reakce francouzského publika. Francouzi totiž neradi vidí, jak se jiné státy snaží zfilmovat jejich vlastní historii. Žádný Pařížan se ale nemusel ničeho bát. Až na několik scén, které se skutečně natáčely v exteriérech v Paříži, vznikl celý film v Culvert City v Americe.




Děj filmu je následující. Válečný veterán Jerry Mulligan (Gene Kelly) se po válce přestěhuje do Paříže, aby zde zkusil své štěstí jako malíř. Žije v malé místnosti ve čtvrti Montmartre. Jerryho přítel Adam Cook (Oscar Levant) je talentovaný klavírista, se kterým tráví Jerry většinu volného času v nedaleké kavárně. Díky Adamovi se Jerry seznání s francouzskou kabaretní hvězdou Henri Baurelem (Georges Guétary), kterému ze srdce gratuluje ke svatbě, která se má brzy uskutečnit. Jeho nevěstou je mladičká dívka Lise (Leslie Caron), kterou Henri zachránil během 2. světové války před fašisty.  

Také na Jerryho se usměje štěstěna. Seznámí se s bohatou ale osamělou Američankou Milo Roberts (Nina Foch), která nabídne Jerrymu finanční podporu v jeho kariéře. Má ale více zájem o Jerryho jako muže než umělce. Ten ale o takovouto podporu zájem nemá a její nabídku zdvořile odmítne. 


Gene Kelly a Leslie Caron 

Shodou náhod se Jerry seznámí také s krásnou dívkou, do které se na první pohled zamiluje. Na první schůzce ale zjišťuje, že je to právě Lise, která se má zanedlouho vdát za jeho přítele Henriho.  

Nešťastný Jerry se vypraví na maškarní bál, kde se setkává se všemi svými přáteli. Sám ví, že Lise jeho city opětuje. Nedovede ale situaci vyřešit, chce být sám. V závěru filmu sní o tom, jak se opět setkává s Lise, se kterou chce strávit zbytek svého života. 

Vše se zdá marné. Henri, který o nešťastné zamilované dvojici nic netušil, vše rychle pochopí. S Lise se rozloučí, popřeje jí štěstí. Ta se opět setkává s Jerrym.


Gene Kelly a Georges Guétary zpívají píseň 'S Wonderful


Pro francouzského herce a zpěváka Georgese Guétary byl toto první a také poslední americký snímek, ve kterém se představil divákům za oceánem. Ve filmu si zazpíval společně s Kellym písně S'Wonderful a By Strauss, další perličkou byl kabaretně laděný výkon v písni I'll Build A Stairway To Paradise. 

Leslie Caron, které bylo v době natáčení pouhých osmnáct let, si pro roli vybral sám Gene Kelly. Ten ji během své návštěvy Paříže viděl v hudebně taneční show Ballet des Champs Elysées. Přesvědčil producenty, že právě ona je ta pravá pro roli Lise. Dnes samozřejmě víme, že to byla trefa do černého.


Velkolepý sedmnáctiminutový baletní závěr byl navržen podle různých uměleckých stylů francouzských malířů. Závěrečné scény baletu navrhl slavný Preston Ames, který pracoval na více než 40 scénách ve filmu. Baletní finále začíná na balkoně, odkud se Jerry dívá na scenérie noční Paříže. Během celého baletu postupně ztrácí a opět nachází svou milovanou Lise, která se objevuje střídavě v několika obrazech. Jerry postupně prochází své oblíbené město, ve kterém jako malíř navštíví různá časová a umělecká období, které sám obdivuje. Jde po ulicích ve stylu a barvách Renoira. Zavítá na tržiště, jak by jej viděl ve své době Utrillo. Place de LÓpera ukazuje styl Van Gogha. Toto je pouze výčet několika obrazů, které jsou součástí celého finále filmu.

Závěrečná baletní scéna stála na tehdejší dobu neuvěřitelných 450 000 dolarů. Vše se ale producentům filmu vrátilo několikanásobně. Snímek byl nominován na šest Cen filmové akademie. Stal se nejlepším filmem roku 1951, Gene Kelly získal speciálního Oscara za choreografii, taneční a herecký přínos.



ukázka z velkolepého baletního finále 


V roce 2010 vyšel 2CD komplet mapující veškerou hudbu, která zazněla ve filmu. Vedle doprovodné hudby, která nebyla nikdy předtím komerčně vydána, byla na kompilaci zařazena také následující hudební čísla




"Embraceable You" (Caron)
"Nice Work If You Can Get It" (Guétary)
"By Strauss" (Kelly, Guétary, Levant)
"I Got Rhythm" (Kelly)
"Tra-la-la (This Time It's Really Love)" (Kelly a Levant)
"Our Love Is Here to Stay" (Kelly a Caron)
"I'll Build a Stairway to Paradise" (Guétary)
"Concerto in F" (Levant, MGM Symphony Orchestra)
" 'S Wonderful" (Kelly a Guétary)
"An American in Paris Ballet" (Kelly, Caron, a tanečníci)

Zdroj informací: The Films of Gene Kelly, Song And Dance Man (autor Tony Thomas), první edice vydána v roce 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat