pondělí 14. února 2011

Hello, Dolly!

Co zapříčinilo, že je muzikál Hello, Dolly i dnes tak populární? Jsou to hudební čísla, choreografie, hlavní představitelé či snad doba, ve které se děj muzikálu odehrává? Romantika, humor, velkolepost! Ale především krásné písně Jerryho Hermana, které si posluchači a diváci okamžitě zamilovali a s oblibou poslouchají a notují si dodnes.


V dnešním příspěvku prozradíme o této úspěšné show i to, co možná zatím nevíte...

Originálním námětem k muzikálu HELLO, DOLLY! byla anglická divadelní hra A Day Well Spent (v českém překladu “Dobře strávený den“) z roku 1895. Na toto téma byly natočeny dva celovečerní filmy, prvním byl v roce 1938 The Merchant Of Yonkers. Druhým snímkem byl film The Matchmaker, který vznikl v roce 1955. Michael Stewart, který se inspiroval výše zmíněnými filmovými verzemi, napsal sám k muzikálu Hello, Dolly! scénář.

Jerry Herman a Carol Channing (1964)

Jak se vlastně Jerry Herman dostal k práci na tomto muzikálu? 
David Merrick (v 60. letech uznávaný a známý producent, který produkoval též muzikál Hello, Dolly!) se byl podívat na show Milk and Honey. Muzikál ho zaujal, a proto si pozval mladičkého Hermana do své kanceláře. Sdělil mu, že by byl rád, kdyby se skladatel ujal hudebních čísel v připravované show, kterou chtěl uvést na Broadway. Nebyl si ale jistý, jestli je Jerry Herman dostatečně americkým skladatelem (show Milk and Honey, kterou předtím Merrick shlédl, měla více méně židovské hudební motivy – děj se totiž odehrával v Izraeli). Jerry Herman mu musel dokázat, že je schopen takovýto úkol zvládnout. Po páteční schůzce s Merrickem se vydal Herman směrem do svého bytu, kde se na následující 3 dny zabarikádoval a tvořil a tvořil. V pondělí ráno přišel do kanceláře Davida Merricka se čtyřmi hotovými písněmi, které mu během své návštěvy přehrál na klavír a odzpíval. Merrick byl tak nadšen, že se od svého velikého stolu zvedl a mohutným hlasem prohlásil: “Hochu, tak show je Tvoje”...

Před samotným uvedením muzikálu na Broadway musel celý realizační tým řešit nejeden problém. Není bez zajímavosti, že Ethel Merman (hlavní role Dolly Levi byla původně psaná pro ni) nakonec roli odmítla. Stejně tak i Mary Martin. I přesto se obě dvě dámy v titulní roli představily v pozdějších produkcích (Mary Martin dokonce při londýnské premiére v roce 1965). Do hlavní role dohazovačky byla nakonec obsazena Carol Channing, která vytvořila prototyp Dolly, který prozatím žádná jiná umělkyně nedokázala překonat (Carol Channing oslavila před několika týdny neuvěřitelné 90. narozeniny)!

Before The Parade Passes By - ukázka z filmové verze Hello, Dolly! (1969)

Během zkoušek nebyli inscenátoři spokojeni s některými hudebními a tanečními čísly, které se nakonec přepisovaly či úplně vyškrtly. Do show připsal Jerry Herman mimo jiné píseň BEFORE THE PARADE PASSES BY, která nahradila píseň WORLD TAKE ME BACK.

Po off Broadway přípravách byla Hello, Dolly! 6. ledna 1964 poprvé uvedena v St. James Theatre na Broadway! Mimo Carol Chaning mohli diváci vidět a slyšet Davida Burnse v roli Horace Vandergeldera. V dalších rolích vystoupili Charles Nelson Reilly, Eileen Brennan, Jerry Dodge, Sondra Lee a další. Ani velká muzikálová konkurence Funny Girl, která byla ve stejném roce jako Hello, Dolly! jednou z nejpopulárnějších show v New Yorku, nepřipravila muzikál o 11 nominací na ceny Tony Awards. Show si odnesla neuvěřitelných 10 ocenění v těchto kategoriích:

      -         nejlepší muzikál
      -         nejlepší skladatel/textař Jerry Herman
      -         nejlepší knižní předloha Michael Stewart
      -         nejlepší herečka v hlavní roli Carol Channing
      -         nejlepší scénografie Oliver Smith
      -         nejlepší kostými Freddy Wittop
      -         nejlepší choreografie Gower Champion
      -         nejlepší muzikálová režie Shepard Coleman
      -         nejlepší producent – David Merrick

Tento rekordní počet nominací a získaných ocenění byl překonán až po dlouhých 37 letech od premiéry Hello, Dolly! To konkrétně v roce 2001, kdy si muzikál The Producers (Producenti) odnesl 12 cen Tony Awards!

V New Yorku se hrál muzikál nepřetržitě až do prosince 1970, odehráno bylo rekordních 2844 repríz! Od té doby byl muzikál několikrát oprášen a znova uveden. Zde je výčet neúspěšnějších newyorských produkcí:

     -         v roce 1975 v hlavní roli s Pearl Bailey (černošské obsazení) - 42 představení
     -         v roce 1978 v hlavní roli opět s Carol Channing – 147 představení
     -         v roce 1995 s Carol Channing (v této produkci ji bylo 75 let!) 116 představení

Pearl Bailey jako Dolly Levi (1975)

Londýnská divadelní scéna se dočkala premiérového uvedení v prosinci roku 1965. Mary Martin se představila jako neodolatelná Dolly Levi. Během úspěšného divadelního tažení (794 představení) ji v hlavní roli nahradila talentovaná Dora Bryan. Dalších úspěšných verzí se dočkali i diváci ve Velké Británii:

     -         v roce 1979 v hlavní roli s Carol Channing
     -         v roce 2009 se Samantha Spiro (produkce Open Air Theatre v Regent parku)


Filmovou verzi muzikálu režíroval v roce 1969 Gene Kelly. Hlavní roli Dolly Levi si zahrála již tehdy známá Barbra Streisand, kterou má asi většina z nás zafixovanou jako nejznámější představitelku Dolly (a to především díky filmu, který byl v minulosti uveden na televizních obrazovkách). V dalších rolích se představili Walter Matthau,  Marianne McAndrew,  Danny Lockin,  Tommy Tune a další. Jednu z hlavních rolí si zahrál také mladičký Michael Crawford, který své zážitky z natáčení muzikálu detailně popisuje ve své autobiografii..

Barbra Streisand a Louis Armstrong ve filmové verzi muzikálu (1969)

Divadelní verze muzikál byla od svého vzniku v roce 1964 uvedena téměř všude. Německo, Brazílie, Mexiko... Ale také u nás! Kdo by mohl zapomenout na legendární Dolly Levi v podání Laďky Kozderkové. V loňské sezóně měla v pražském Švandově divadle premiéru nová inscenace Hello, Dolly! s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli.

Show typu Hello, Dolly! jsou nesmrtelné! Proč tomu tak je? Lidé se v divadle chtěli především bavit a zapomenout na každodenní starosti. Chtěli zažít během show něco mimořádného. Něco, na co budou ještě dlouho vzpomínat. A věřte mi, že na Hello, Dolly! budete vzpomínat skutečně dlouho. Možná ani nikdy nezapomenete...




1.      Prologue
2.      I Put My Hand In
3.      It Takes a Woman
4.      Put On Your Sunday Clothes
5.      Ribbons Down My Back
6.      Motherhood
7.      Dancing
8.      Before The Parade Passes By
9.      Elegance
10.  Hello, Dolly!
11.  It Only Takes A Moment
12.  Finale

Žádné komentáře:

Okomentovat