neděle 27. února 2011

La Cage Aux Folles

LA CAGE AUX FOLLES je třetím muzikálem Jerryho Hermana, který překonal hranici 1 500 představení na Broadway!! Podle mnohých kritiků a diváků bylo dílo v době svého uvedení nadčasové a snad i šokující...

Původním námětem pro muzikál La Cage Aux Folles se stala stejnojmenná francouzská divadelní hra, kterou napsal v roce 1973 Jean Poiret. Tato hra byla úspěšně zfilmována v roce 1978. O pět let později byla na Broadway uvedena muzikálová verze..


Děj příběhu nás zavádí do francouzského města Saint-Tropez. Georges je majitelem nočního klubu, ve kterém mimo jiné vystupuje jeho partner Albin, který je v převleku drag queen největší hvězdou celého podniku. Zdánlivě bezstarostný a šťastný život obou mužů se změní v chaos ve chvíli, kdy si Jean-Michel (syn majitele podniku) přivede domů svou nastávající, která ale  pochází ze zcela konzervativní rodiny...

A co říká o přípravách sám Jerry Herman? …”vzpomínám si, že po shlédnutí filmové verze La Cage Aux Folles jsem vyšel z kina a řekl jsem svému příteli – toto bude můj příští muzikál! Je to skvělý příběh, který sděluje lidem něco velice důležitého...”

Při první schůzce Arthura Laurence (producent La Cage Aux Folles) s Jerry Hermanem a Harvey Fiersteinem (autor knižní předlohy muzikálu) nebylo domluveno ani zkomponováno téměř nic. Jediné, čím inscenátoři disponovali, byla píseň I AM  WHAT I AM, která měla hrdinsky zakončit první část muzikálu. Všichni tři se denně scházeli, pracovali a pilovali námět, hudební čísla a především způsob, jakým bude celý projekt prezentován.

Les Cagelles

Na počátku 80. let bylo téma homosexuality a vztahů mezi dvěma muži téměř tabu. Šokující a zcela neveřejné! Jak tedy na jevišti neodhalit příliš mnoho, ale na druhou stranu nezakrývat realitu a pravdivost příběhu? Vše nakonec dopadlo nad očekávání pozitivně.

Zkoušky muzikálu probíhali v Bostonu. Bylo nutné přesvědčit už tak konzervativní bostonské diváky o důležitosti a pravdivosti příběhu. Nebylo ale nutné nikoho dlouho přemlouvat. Hned po prvním uvedení byli diváci dojati a uchváceni celým příběhem, ze kterého se postupem času stal jeden z nejmilovanějších muzikálů na Broadway.

"We Are What We Are" - slavnostní večer Tony Awards 1983 

Muzikál LA CAGE AUX FOLLES měl premiréru 21. srpna 1983 v divadle Palace. V hlavních rolích se představil  George Hearn jako Albin a Gene Barry jako Georges. La Cage Aux Folles získala devět nominací  na divadelní cen Tony. I přes jasného muzikálového favorita roku 1983, kterým bylo geniální dílo Stephena Sondeima Sunday In The Park With George, zvítězila show v šesti kategoriích včetně nejlepšího muzikálu, originálního hudebního score a nejlepší knižní předlohy. Muzikál získal také tři ceny při udílení Drama Desk Awards. Odehráno bylo neskutečných 1 761 představení!

“Po dnešním slavnostním večeru už skutečně nevím, čím bych mohl divadelní kritiky uspokojit. Proto jsem se rozhodl, že už žádnou další show na Broadway neuvedu.“ Toto jsou slova Jerryho Hermana, které k naší velké lítosti stále plní..

George Hearn  v roli Albina (na fotografii jako "Zaza" -  hvězda klubu La Cage) v originální produkci muzikálu (1983)

Ve stejné herecké sestavě se show představila také na WestEndu, to konkrétně 7. května 1986 v divadle Palladium. Odehráno bylo pouhých 301 představení.

Během poslední dekády se show inscenovala na Broadway hned dvakrát!
V roce 2004 to byla první navrácená inscenace, která se stala senzací divadelní sezóny. Úchvatný Gary Beach si zahrál Albina, Daniel Davis byl obsazen do role Georges. V dubnu 2005 nahradil Daniela Davise legendární Robert Goulet, který odehrál všechny zbývající reprízy. A právě jedno z představení, ve které si zahrál a zazpíval Robert Goulet, jsem měla to štěstí vidět i já. Upřímně se přiznám, že to byl největší muzikálový zážitek mého života. Cenu Tony za nejlepší navrácenou muzikálovou inscenaci roku získala show plným právem.

"Look Over There" - Robert Goulet jako Georges (2005)

Londýn zažil smyslné tanečnice Les Cagelles (tanečníky) a krásné muzikálové melodie ještě jednou. V roce 2008 se v hlavních rolích představili Philip Quast a Douglas Hodge. Stejná inscenace se přestěhovala v roce 2010 z WestEndu na Broadway, kde opět slavila úspěchy. Z jedenácti nominací na divadelní ceny Tony si broadwayský skvost odnesl ceny za nejlepší muzikálový revival roku, nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Douglas Hodge) a nejlepší režii. Z této inscenace existuje také zvuková nahrávka, která je běžně k dostání na CD nosičích.

Troufám si říci, že Jerry Herman patří k těm šťastlivcům, kterým osud skutečně přeje. Má dobré hudební nápady, kolem sebe vždy kvalitní tým lidí, kteří pracují stejně horlivě a precizně jako sám autor. Má ale mnohem více. Jeho muzikály si již před dávnými dekádami získaly srdce a neutuchající obdiv diváků, kteří se vždy s láskou vrací do divadel právě na jeho show.

Jak zakončit měsíční výlet za tvorbou a životem Jerryho Hermana? Dodnes nemohu zapomenout na pocit, který jsem měla po shlédnutí La Cage Aux Folles v roce 2005 na Broadway. Poslední tóny patřili písni THE BEST OF TIMES IS NOW - ten nejlepší čas života je skutečně právě teď! Zkusme jej nepromarnit...


  1. Prelude
  2. We Are What We Are
  3. A Little More Mascara
  4. With Anne On My Arm
  5. With You On My Arm
  6. Song On The Sand ( La da da Da)
  7. La Cage Aux Folles
  8.   I Am What I Am
  9. Song On The Sand (Reprise)
  10. Masculinity
  11. Look Over There
  12. Cocktail Counterpoint
  13. The Best Of Times Is Now
  14. Look Over There (Reprise)
  15. The Finale 

Žádné komentáře:

Okomentovat