čtvrtek 7. února 2013

CD tip měsíce: Beauty And The Beat!

Peggy Lee a George Shearing se poprvé setkali v roce 1948. Tehdy dvojici populárních umělců seznámil Leonard Feather, manžel zpěvaččiny přítelkyně, se kterou Peggy bydlela v Chicagu ještě předtím, než se stala pěveckou jedničkou orchestru Bennyho Goodmana. A setkání to bylo opravdu osudové...
 



Peggy potřebovala narychlo dobrého klavíristu, který by ji doprovázel během večírku pro novináře. Feather si při té příležitosti vzpomněl na svého přítele George, kterého také přivedl. Lee a Shearing se rychle zpřátelili a slíbili si, že se musí v budoucnu jistě sejít k další spolupráci.

Po téměř deseti letech od prvního setkání se oba sešli v americkém městě Miami, aby natočili s několika jazzovými muzikanty živé album s názvem Beauty And The Beat! Výběr skladeb a dolaďování aranžmá probíhalo téměř bleskově. Během několika dní muselo být vše vybráno a připraveno pro živý koncert, který se měl natáčet. Nic z toho se ale nakonec neuskutečnilo. Kvůli technickým problémům, které nastaly během koncertu, byl audio záznam nepoužitelný. Zkouška kompletního koncertu byla naštěstí zaznamenána audio. Tyto studiové nahrávky se také objevily na albu Beauty And The Beat!, které vyšlo v roce 1959..


I Lost My Sugar In Salt Lake City


Co asi nevíte...

  • album bylo původně vydáno s dotočeným potleskem; v roce 1959 vyšlo oficiálně jako živá nahrávka. Ve skutečnosti se ale jedná o studiovou nahrávku, která vznikla krátce před živým vystoupením Lee a Shearinga v Miami. Poslední dvě skladby, tedy Nobody's Heart a Don't Ever Leave Me, byly natočeny ve studiu a poprvé vydány až na CD nosiči v roce 1992. Na originální LP desce je nenajdete.
  • fotografie na přebalu originálního LP (stejně tak i CD) nepochází z koncertu; fotografům se nepodařilo vyfotit kvalitní snímek, na kterém by byli oba hlavní představitelé - Peggy Lee měla při vystoupení na sobě úplně jiné šaty. Foto na přebal LP se tedy paradoxně muselo dofotit také ve studiu.


Nobody's Heart - verze z roku 1959


Peggy Lee, zpěv (1-4, 7-11, 13, 14)
George Shearing, piano
Ray Alexander, vibrafon (1-12)
Toots Thielmans, kytara (1-12)
Jimmy Bond, basa (1-13)
Roy Haynes, bicí (1-13)
Armando Peraza, bicí nástroje (5, 9)

David Cavanaugh, producent
natočeno 28. - 30. května 1959


Do I Love You (Cole Porter)

I Lost My Sugar In Salt Lake City (Leon Rene, Johnny Lange)

If Dreams Come True (E. Sampson, B. Goodman, I. Mills)

All Too Soon (Duke Ellington, Carl Sigman)

Mambo In Miami (Armando Peraza)

Isn't It Romantic? (Richard Rodgers, Lorenz Hart)

Blue Prelude (Gordon Jenkins, Joe Bishop)

You Came A Long Way From St. Louis (J. B. Brooks, B. Russell)

Always True To You In My Fashion (Cole Porter)

There'll Be Another Spring (Peggy. Lee, Hubie Wheeler)

Get Out Of Town (Cole Porter)

Satin Doll (Duke Ellington)

Nobody's Heart (Richard Rodgers, Lorenz Hart)

Don't Ever Leae Me (Jerome Kern, Oscar Hammerstein II.)

Žádné komentáře:

Okomentovat