neděle 24. července 2011

Pocta Swingu aneb Happy Birthday, Tony Bennett!

Trhy, happeningy, hudební festivaly či slavnostní přivítání úspěšných sportovců. To vše je možné zažít na Staroměstském náměstí. V sobotu 23. července se zde odehrálo ale něco zcela mimořádného.

3. srpna 2011 oslaví své 85. narozeniny legendární a dodnes aktivní zpěvák Tony Bennett. Trošku mne mrzí, že tento velikán populární hudby není v naší zemi natolik známý, jak by si zasloužil. Ale to vše se může ještě změnit a já doufám, že právě sobotní koncert tuto změnu odstartoval.

Tony Bennett, londýnská Royal Albert Hall, 30.6.2010

Na podiu, které bylo postaveno speciálně pro tento koncert, se během večera vystřídalo několik známých interpretů. Vedle orchestru Gustava Broma, který byl jasnou hvězdou celého večera a nenapodobitelně doprovázel všechny účinkující, jsme mohli vidět a hlavně slyšet například Jitku Zelenkovou, Dashu, Karla Gotta, Petera LipuFelixe Slováčka, Jana Smigmatora a Swinging Trio. Celý koncert provázel slovem Aleš Benda.

Některé z písní, které zazněly na koncertě:

Just In Time
Old Devil Moon
Watch What Happens
 Steppin‘ Out With My Baby
 My Funny Valentine
What A Difference A Day Makes
Sway
The Lady Is A Tramp
Makin’ Whoopee
It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing
How Do You Keep The Music Playing?
I Left My Heart In San Francisco

Vedle známých evergreenů, které dodnes Tony Bennett zpívá, zazněly také instrumentální kousky Cotton Tail či Clarinet Marmelade.

I Left My Heart In San Francisco - ukázka z loňského koncertu z londýnské 
Royal Albert Hall, 30.6.2010

Závěr koncertu patřil Karlu Gottovi, který vzdal holt svému nejoblíbenějšímu zpěvákovi písněmi Till, Fly Me To The Moon, For Once In My Life a In The Still Of The Night.

Osobně obdivuji a sleduji tvorbu Tonyho Bennetta téměř 15 let. Během poslední dekády jsem měla to štěstí slyšet pana Bennetta na šesti živých koncertech. Dnes tomu sama těžko věřím, ale je to tak.

Tony Bennett zraje jak víno. Troufám si  říci, že se s ním v dnešním hudebním světě může srovnávat po pěvecké a především interpretační stránce jen málokdo. Jestli vůbec někdo.

Příští měsíc oslaví své jubileum. Přeji mu především hodně zdraví, štěstí a krásných písní, které nám všem bude ještě dlouho zpívat.

A ještě jedna věc. Celý hudební svět bude v srpnu oslavovat narozeniny tohoto vyjimečného muže. Portál Stardust Melodies nezůstane v žádném případě pozadu. Celý srpnový měsíc bude ve znamení Tonyho Bennetta...

Žádné komentáře:

Okomentovat