sobota 15. října 2011

Show Boat - 2. část - románová předloha

Během jednoho krásného odpoledne se Edna Ferber procházela Washingtonským parkem v Chicagu. V parku si všimla tří postarších mužů, kteří hovořili o světě plném animací a o svém náboženském přesvědčení. Tato myšlenka jí zůstala dlouho v mysli. Zakrátko nato napsala krátký příběh s názvem OLD MAN MINICK (sama Ferber jej vždy považovala za jedno ze svých nejlepších děl). Příběh, který byl publikován v roce 1922, pojednává o starém muži, který se plete do manželství svého syna a jeho ženy. Děj byl zasazen do jižní části Chicaga; do bytu, ze kterého je výhled na Washingtonský park.


George S. Kaufan byl tímto příběhem doslova nadšen a přemluvil Ednu Ferber, aby s ním společně pracovala na divadelní adaptaci. S nápadem souhlasila i přesto, že se zpočátku domnívala, že nebude jednoduché tento příběh převést na divadelní scénu.

Divadelní adaptaci OLD MAN MINICK produkoval Winthrop Ames, který patřil v té době již k veteránům divadelního světa. Sám započal svou kariéru již v roce 1904, kdy aktivně pracoval v Castle Square Opera House v Bostonu. Později pracoval jako manažér New Theatre (Nového divadla) v západním Central parku, rovněž byl ve vedení Little Theatre (Malého divadla). Ames ztrávil téměř celé léto roku 1924 na přípravách divadelní hry, která byla zájezdově uvedena v oblasti Nové Anglie i New Yorku.

Divadelní adaptace románu OLD MAN MINICK měla premiéru 20. října 1924 v divadle Lyceum, které bylo v 19. století divadelním nebem, kde byli k vidění jen ti nejlepší z nejlepších.

Winthrop Ames

Stalo se ale něco zcela nečekaného. Na premiéře se po rozsvícení světel snesl na diváky do hlediště roj netopírů. To samozřejmě neznačilo nic dobrého. Po nevydařené premiéře se nechal producent Ames slyšet, že příště už nebude zkoušet novou hru mimo město neboli out of town, ale že si místo toho raději pronajme loď – show boat – se kterou obepluje velká města a tam bude své představení uvádět.

Když se v ten osudový den zeptala Edna Ferber, co jsou vlastně show boats, začal ji Ames vysvětlovat a vyprávět vše o jejich historii (Edna Ferber napsala ve své autobiografii, že poté, co ji producent Winthrop Ames začal vyprávět o parnících, které v minulosti brázdily americké řeky, zapomněla okamžitě na nezdar divadelní premiéry a chtěla se o lodích a jejich historii dozvědět vše).

A abychom dokončili myšleku a osud divadelní hry OLD MAN MINICK... 
Divadelní premiéra, která skončila fiaskem, měla přece jenom šťastnou dohru. Hra byla poté také uvedena v New Yorku, kde byl její název jednoduše zkrácena na MINICK. Dílo mělo velký úspěch a zařadilo se do jedné z deseti nejlepších divadelních her sezóny. Takže vše zlé bylo nakonec k něčemu dobré.

Edna Ferber měla ale už v té době úplně jiné myšlenky a především jiné cíle. Slyšela o divadle s názvem James Adams Floating Theatre – rodinném podniku, který byl jedním z posledních, který vlastnil a aktivně provozoval divadelní veselí na své lodi ve státě Nová Karolína. Postupem času navázala přátelské vztahy s celou rodinou, navštívila několik představení a začala pomalu ale jistě pracovat na prvních náčrtcích své nové knihy, která měla o několik let později zapříčinit téměr revoluci v americké literatuře.

Zjistila například to, že každá show boat měla svého hlavního milovníka a krásnou dámu. Ti hráli vždy zamilovaný pár. Divadelní představení na lodích měla i své kladné, záporné charaktery a především kapelu, která byla nepostradatelnou součástí celého ansámblu. Setkala se též s manželským párem černochů, kteří na lodi pracovali jako kuchaři.

fotografie hlediště na jednom z parníků 

Po několika týdenním cestování se vrátila do New Yorku. Rozhodla se velice rychle, že odcestuje do Evropy, kde v klidu napíše celý román (je docela zajímavé, že při svých cestách po USA vlastně vůbec neviděla řeku Mississippi, která měla být jednou z „hlavních postav“ celého románu). Edna Ferber se usadila v klidné části Francie, kde měla čas i klid k práci. V psaní pokračovala v Paříži, celý román dokončila později v New Yorku.

Poprvé byl na etapy příběh publikován v časopise pro ženy s názvem Woman’s Home Companion. Okamžitě po uveřejnění několika dílů příběhu se začal ozývat Hollywood. Autorka ale věděla, že by měla s filmovou verzí vyčkat. Alespoň do té doby, než vyjde kompletní román v knižní podobě.

Román s názvem SHOW BOAT byl poprvé vydán firmou Doubleday, Page & Co. v srpnu 1926. Kniha byla věnována “Winthropovi Amesovi, který přede mnou poprvé vyslovil slovní spojení Show Boat”. Kniha měla velký úspěch, během prvních šesti měsíců se prodalo 25 000 kopií v USA (kniha se prodávala tehdy za $ 2,50, což podle prodejů znamenalo pro Ferber celé jmění). Sama autorka ve své autobiografii upozoruňuje na to, že do roku 1939 se prodalo 320 000 výtisků ve Spojených státech. Kniha byla přeložena do dalších 12ti evropských jazyků (kniha vyšla samozřejmě také v češtině, ale to až o několik dekád později). Je rozdělena do devatenácti kapitol. Na 398 stánkách se dočteme o osudech několika generací lidí – od 70. let 19. století až do součastnosti – doby publikace románu v roce 1926.

O  jednotlivých postavách románu a kapitolách si řekneme více v příštím příspěvku. 


Žádné komentáře:

Okomentovat