úterý 9. srpna 2011

Tony Bennett a obrazové publikace

Tony Bennett je obdivován miliony lidí jako zpěvák a interpret populárních písní. Malá skupina lidí ale ví, že je pan Bennett také nadaným malířem. V knize What My Heart Has Seen (vyšla v roce 1996) sám autor prezentuje své nejlepší obrazy - malé obrázky, náčrty obyčejnou tužkou, obrazy malované vodovými a olejovými barvami. Součástí knihy je také několik zajímavých fotografií, které nebyly před jejím vydáním nikdy publikovány. 

Předmluvu napsal dlouholetý Bennettův kolega a klavírista Ralph Sharon. Kniha, kterou doplňuje také stručný životopis, je první publikací, ve které můžeme vidět velkou část umělcovy sbírky.


V roce 2007 vyšla druhá kniha s názvem Tony Bennett In The Studio: A Life Of Art And Music, která je z velké části věnována obrazům Tonyho Bennetta. V tomto případě ale nejenom obrazům. Místo toho, aby se spoluautor publikace Robert Sullivan soustředil na psaní klasické biografie, rozhodl se psát spíše o Bennettově pohledu na život doplněným téměř dvěma sty obrazů a skečů.  

Kniha obsahuje také portréty autorových přátel a lidí, které Bennett obdivoval a obdivuje dodnes - Duke Ellington, Ella Fitzgerald (obraz první dámy jazzu zapůjčil v roce 2005 Bennett Narodnímu muzeum americké historie The National Museum of American History ve Washingtonu DC), Dizzy Gillespie, Fred Astaire, Cary Grant či Frank Sinatra. 

Součástí knihy je také CD nosič, na kterém je několik oblíbených písní z Bennettova zpěvníku, které si sám osobně zpěvák vybral. But Beautiful, The Very Thought of You, My Ship, Hi Ho a další.


Žádné komentáře:

Okomentovat