čtvrtek 25. září 2014

Interpreti americké populární písně: Ann Miller

V dnes již legendárních filmových muzikálech 40. a 50. let 20. století můžeme obdivovat mnoho hvězd. Krásný vzhled, pěvecké, herecké a také taneční dovednosti byly tehdy naprostou samozřejmostí pro úspěšnou hollywoodskou kariéru. Ann Miller měla talentu na rozdávání. Byla přední tanečnicí ve filmových muzikálech, fantastickou herečkou s překrásným hlasem. Během života, který trval celých 80 let, dokázala více než si dovedete představit. Na Stardust Melodies si letos připomínáme 10. výročí jejího úmrtí...




ANN MILLER (vlastním jménem Johnnie Lucille Collier) se narodila 23. dubna 1923 v americkém městě Chireno ve státě Texas. Ann začala v pěti letech docházet na taneční lekce (důvodem bylo prý lékařské doporučení, protože jako malá holčička trpěla křivicí). V devíti letech se s maminkou přestěhovala do Los Angeles. A protože vypadala starší než byl její skutečný věk, začala již jako teenager tančit v nočních klubech. V té době také přijala své umělecké jméno Ann Miller, pod kterým ji zná dodnes celý svět.

V roce 1936 (ve třinácti letech) předstírala, že je jí již osmnáct.V té době začala tančit v Black Cat Club v San Franciscu. A právě zde ji poprvé společně s Benny Rubinem uviděla slavná americká komediální herečka Lucille Ball. Ann se oběma samozřejmě moc líbila. Toto šťastné setkání vedlo v roce 1936 k podepsání smlouvy s filmovou společností RKO (Ann stále předstírala, že je jí osmnáct let), kde pracovala až do roku 1940.


Too Darn Hot - ukázka z filmového muzikálu Kiss Me Kate


V roce 1941 podepsala Ann smlouvu s Columbia Pictures;  v letech 1941 - 1946 si zahrála a zatančila v 11 méně známých filmových muzikálech, mezi které patřily například snímky Time Out for Rhythm (1941), Reveille with Beverly (1943), Carolina Blues (1944) nebo The Thrill of Brazil (1946).

Nejslavnější léta kariéry ANN MILLER odstartovala série muzikálů pro filmovou společnost Metro-Goldwyn Mayer. Prvním z nich byl film Easter Parade (1948), kde se Ann představila po boku Freda Astaira a Judy Garland. O rok později následovala bláznivá komedie s názvem On The Town s trojicí námořníků (Frank Sinatra, Gene Kelly a Jules Munshin), kteří mají jeden jediný den na to, aby si prohlédli New York City (o divadelní verzi muzikálu si můžete přečíst více ZDE).


Prehistoric Man - ukázka z filmu On The Town (1949)


K mým nejoblíbenějším filmovým muzikálům s Ann Miller patří ale méně populární filmy, ve kterých se představila nejen jako skvělá herečka a zpěvačka, ale především jako fantastická tanečnice a stepařka. Ráda bych zmínila několik snímků z 50. let, ke kterým patří Two Tickets To Broadway (1951), Lovely to Look (1952) s hudbou Jeroma Kerna, s texty Otty A. Harbacha a Dorothy Fields, Kiss Me, Kate (1953) s hudbou a texty Cola Portera a především muzikálovou komedii s názvem Hit The Deck (1955), ve které se objevila po boku Debbie Reynolds, Jane Powell, Tonyho Martina či Vica Damona (o posledním dvou jmenovaných si můžete přečíst více ve dvou z dílů našeho seriálu Interpreti americké populární písně).

Na sklonku 50. let se Ann Miller soustředila více na práci v nočních klubech. Zpívala a především tančila. Často také vystupovala v televizních pořadech jako byl například The Ed Sullivan Show či The Hollywood Palace. V roce 1969 se zařadila k umělkyním, které ztvárnily na Brodwayi úžasnou tetičku Mame ve stejnojmenném muzikálu Jerryho Hermana. Ann slavila velké úspěchy

Její hvězda začala poté poněkud pohasínat. I přesto se občas objevila v zájezdových produkcích muzikálů Can–Can, Panama Hatties, Blithe Spirit či Hello, Dolly! Velkým návratem byl pro Ann ale muzikál Sugar Babies, ve kterém se objevila po boku dlouholetého kolegy Mickey Rooneyho.


Ann Miller a Mickey Rooney ve směsi písní (1980)

 
Naposledy mohli diváci Ann Miller obdivovat v roce 1998 v divadelní inscenaci muzikálu Stephena Sondheima Follies, kde si zahrála legendární umělkyni Carlottu Campion. Měla obrovský úspěch u diváků i kritiků.

Ann Miller zemřela 22. ledna 2004 na rakovinu plic. Je pochována v Kalifornii vedle hrobu své dcery Mary, která zemřela krátce po narození v listopadu 1946. 


I'm Still Here - ukázka ze Sondheimova muzikálu Follies;
Ann Miller v 75 letech! (1998)











Žádné komentáře:

Okomentovat